Преродена класика на Vilhelm Lauritzen от 1956 г.: вижте висящото осветление VL 56 тук!

20 септември 2023
Преродена класика на Vilhelm Lauritzen от 1956 г.: вижте висящото осветление VL 56 тук!
Иконичният пендел на легендарния модернистичен архитект вече е на разположение.

Първоначално проектирана от датския архитект Вилхелм Лауритцен през 1956 г., висящата лампа VL 56 сега се преиздава благодарение на Louis Poulsen.

За повторното пускане на пазара са направени леки промени, но по същество лампата е същата като тази, създадена от Лауритцен. Лампата се предлага в два варианта и се предлага в хром и месинг. Около отвора в долната част на висулката има модел на излъчващи се отвори, който осигурява по-мек преход между светлината и тъмнината и мека и красива светлинна картина върху абажура и около лампата.

VL 56 първоначално е проектиран за Folkets Hus във Вестербро, Копенхаген, който е бил място за срещи на работническото движение. Folkets Hus е открита през 1956 г. и е затворена през 90-те години на миналия век, след което сградата е превърната в музикалното заведение Vega, което любителите на музиката, които са посещавали Копенхаген, несъмнено ще разпознаят. Сградата е цяло произведение на изкуството, като Лаурицен проектира всичко - дръжки на врати, стълбища, контакти, мебели и лампи. Ако посетите заведението Vega днес, все още ще видите висулките VL 56, окачени над бара до концертната зала.

Вилхелм Лаурицен е една от най-важните фигури в разпространението на модернизма в Дания. Архитектът, отговорен за редица емблематични сгради в Копенхаген и дори за датското посолство във Вашингтон, е носител на медал "Екерсберг" през 1941 г., медал "К. Ф. Хансен" през 1954 г. и наградата "Оскар". Хансен през 1954 г. и почетен медал на Датската архитектурна асоциация. Той е датският представител на CIAM - архитектурна асоциация на архитектите модернисти, в която участват имена като Валтер Гропиус, Хендрик Петрус Берлаж и Льо Корбюзие - и е отговорен за някои от най-уникалните сгради на своето време, включително Daells Varehus, Radiohuset във Фредериксберг и старите сгради на терминала на летище Копенхаген.

С лампата VL 56 купувате не просто осветително тяло - купувате част от историята на датския дизайн.

Купувайте VL 56 в месинг и хромирано високо стъкло тук!

Забележка: лампата от месинг не е третирана и поради това с течение на времето ще се патинира грациозно .