Kaare Klint

Роден:1888 - Умрял:1954
Най-известно произведение: Grundtvigkirke, "Frugtlygten", "Oereklapstolen", "Faaborgstolen", "Safaristolen", " Den Røde stol"
Образование: Архитект и дизайнер на мебели

История
Кааре Клинт, който е бил едновременно архитект, художник и дизайнер, е бил много уважаван и е оказал голямо влияние върху датския дизайн на мебели като цяло. Той проектира и популярната лампа "Frugtlygten" - Плодовата светлина - за Le Klint, която днес е една от най-продаваните им лампи.

Той е син на архитекта П. В. Йенсен Клинт, който започва строежа на Църквата на Грюндвиг, която Кааре Клинт завършва.

Първоначално го интересува най-вече изкуството, а не архитектурата, и именно дизайнът на мебели го прави известен. Той проектира мебелите си с общата идея, че те трябва да следват тялото и да са удобни за сядане.

Кааре Клинт е първият дизайнер, който установява сътрудничество между дизайнери и дърводелци в една фабрика. Той започва да работи с дърводелската фирма Rud Rasmussen, която и днес произвежда голяма част от мебелите на Kaare Klint.
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!