Добри съвети за крушките

Намиране на пътя

Съществува огромен и понякога объркващ избор от крушки. Коя да изберете? Каква светлина дават те? Къде е най-подходящото място за използването им? Предлагаме ви малко ръководство, което ще ви помогне да се ориентирате и да направите правилния избор.

За какво да внимавате:

Гнездо: Проверете вида и размера на цокъла, за да сте сигурни, че крушката ще пасне на вашата лампа.

Затъмняване: Проверете дали крушката може да се регулира яркостта. Това винаги е ясно посочено на опаковката. Стандартните крушки винаги са с възможност за димиране.

Цвят на светлината: Топлата светлина - 2700-3300 келвина - е подобна на традиционната крушка с нажежаема жичка. 3300-4000 келвина е неутрална светлина, а всичко над 4000 келвина е по-студена светлина. По-хладната светлина и прекалено бялата светлина могат да създадат неприятна обстановка в помещенията и обикновено не работят добре в дома.
2 500-2 700 келвина е подходяща за релаксация. 4 000-4 500 са подходящи за работа. 6 000 келвина и повече могат да помогнат при сезонно афективно разстройство (SAD)/зимна депресия или ако имате нужда от енергиен заряд.

Възпроизвеждане на цветовете: Твърде жълтата светлина може да доведе до неестествено възпроизвеждане на цветовете. Източниците на светлина се оценяват по скалата RA/CRI от 0 до 100, където 100 е естествена дневна светлина. В ситуации, в които се нуждаете от добро възпроизвеждане на цветовете, търсете рейтинг RA или CRI от поне 90. Халогенните крушки обикновено са оценени на 99 - те са с най-добро възпроизвеждане на цветовете, но използват малко повече енергия. Светодиодните крушки обикновено варират в диапазона 80-95 - невинаги са с най-добро възпроизвеждане на цветовете, но са подходящи за дома, стига да изберете рейтинг над 80.

Енергиен клас: Изберете клас А или по-висок, или LED крушка.
Видове фасунга:

Видове фасунга:

Най-разпространените видове фасунга са:

E27 – стандартен цокъл с винт на Едисон
E14 – малък цокъл с винт на Едисон
G9 – халогенна фасунга с два щифта
GU10 – двуконечна халогенна фасунга

Халогени

Добри крушки, полезни в много ситуации. Обърнете внимание на мощността във ватове и размера на цокъла.

Използва
Ситуации, в които се нуждаете от добра светлина с добро възпроизвеждане на цветовете. Отлични за осветление на огледала и лампи за четене, където ви е необходима топла и концентрирана светлина.

Предимства
Добро възпроизвеждане на цветовете - рейтинг RA/CRI 99. Най-близко до естествената дневна светлина. Топла - цветна температура от около 3000 келвина. Може да се използва с "покриваща" крушка, за да замени традиционните крушки с нажежаема жичка.

Недостатъци
Използва повече енергия от LED. Кратък живот. Отделят много топлина

Вижте нашите халогенни крушки тук.

LED

Енергоспестяващи крушки. Оценяват се в лумени - мярка за силата на излъчваната светлина - вместо във ватове.

15W = 140 лумена
25W = 250 лумена
40W = 470 лумена
60W – 800 лумена
75W = 1050 лумена
100W = 1520 лумена

Използва
Чудесно решение за места, където лампите трябва да се оставят включени за дълго време. Също така е чудесно решение за външно осветление.

Предимства
Използват много малко енергия. Дълъг експлоатационен живот.

Недостатъци
Не толкова добро възпроизвеждане на цветовете - рейтинг RA/CRI между 80 и 95. По-евтините светодиодни крушки са склонни да дават доста студена светлина - изберете крушка с цветна температура около 3 000 келвина, често обозначавана като "топло бяла".

Вижте нашите LED крушки тук.

Осветление на бъдещето

Philips, в сътрудничество с Apple, разработи Philips Hue - гама от крушки и лампи, които можете да управлявате, за да създадете точно такова осветление, каквото искате. Просто изтеглете приложението и ще можете да регулирате интензивността и цвета на светлината (от 16 милиона възможни цвята). Можете да програмирате Philips Hue да се включва или изключва в определени часове. Тя може да се увеличава сутрин и да намалява вечер. Това е чудесно решение за домашна сигурност, тъй като можете да настроите осветлението си да се включва и изключва през деня в цялата къща. Възможностите са безкрайни.

Philips Hue е истинско осветление на бъдещето.


Вижте нашите продукти Philips Hue тук. (Моля, обърнете внимание, че крушките Philips Hue се предлагат с цокли E27 и GU10 и са еквивалентни на 60W крушки.)