Arne Jacobsen

Роден: 1902 - Умира: 1971
Най-известни творби: Лебед, Яйце, лампи на AJ, хотел SAS Royal в Копенхаген
Обучение: Училище по архитектура към Кралската датска академия за изящни изкуства, Копенхаген

Откритие
Арне Якобсен е световноизвестен датски модернистичен архитект и дизайнер. През своята кариера той създава много сгради за клиенти в Дания, Германия и Англия. Сред най-известните му творби са Националната банка на Дания (Копенхаген, 1971 г.), SAS Royal Hotel & Terminal (Копенхаген, 1960 г.) и St. Catherine's College (Оксфорд, Великобритания, 1963 г.). Говори се, че само страхът му от летене му е попречил да създаде сгради и в Америка. Якобсен е бил решителен и целенасочен архитект, който е имал голямо влияние върху дизайна на сградите си до най-малкия детайл.

Това внимание към детайла го кара да разшири архитектурната си практика, като включи в нея и проектирането на свързани с нея предмети - осветителни тела, мебели, прибори за хранене, арматура и фитинги като дръжки на врати и кранове за баня и дори тапети. Яйцето и Лебедът са два от най-известните му столове, а списъкът с класическите му проекти на лампи включва серията AJ и висящата лампа AJ Royal. По време на кариерата си той е носител на много престижни награди - както в Дания, така и в чужбина.

В продължение на 11 години като професор в Училището по архитектура в Копенхаген той оказва влияние върху цяло поколение датски архитекти, които разработват свои собствени архитектурни езици, основани на рационалния и минималистичен израз на Якобсен.

Други творби:
Театър Белвю
Кметство Орхус
Кметство Сьолерьод
Кметство Rødovre
Кметство Глоструп
Фабрика за шоколад Toms в Ballerup
Dot Стол Орех - Fritz Hansen
В наличност сега
Покажи 36 от 89 продукти
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!