Hans J. Wegner

Роден: 1914 - Починал: 2007
Най-известни произведения: "The Pendant lamp" cable lift pendant lamp lamp, серия лампи Opala, стол Wishbone, китайски стол, "The Chair"
Обучение: Дизайнер

Откритие
Ханс Й. Вегнер е роден през 1914 г. в Тондер, Дания. На 22-годишна възраст през 1936 г. е приет за студент в Kunsthåndværkerskolen - Училището по изкуства и занаяти, сега част от Датското училище по дизайн - място, на което по-късно се връща като преподавател. През 1943 г. Вегнер открива собствено дизайнерско студио и създава китайския стол, който - заедно с кръглия стол от 1949 г. - е в основата на голяма част от по-късните му творби. Кръглият стол по-късно става известен като "Столът", след като е използван от Джон Ф. Кенеди и Ричард Никсън по време на телевизионен президентски дебат. Макар че столът безспорно е една от най-големите икони в обширното творчество на Вегнер, мнозина смятат, че столът Wishbone от 1950 г. всъщност е най-големият му търговски успех.

Ханс Й. Вегнер е бил и талантлив дизайнер на лампи. Неговата прочута лампа с въжен асансьор от 1962 г., The Pendant lamp, се произвежда оттогава до днес. Както лампата за окачване с въжен лифт, така и футуристичната му серия Opala - първоначално проектирана през 70-те години за хотел Scandinavia в Копенхаген - сега се произвеждат като част от продуктовата линия Pandul. Ханс Й. Вегнер е носител на множество международни награди през цялата си кариера, а през 1997 г. е удостоен с почетна докторска степен от Кралския колеж по изкуствата в Лондон.
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!