Verner Panton

Роден: 1926 - Умира: 1998
Най-известните му произведения: стол Tivoli, стол Verner Panton, стол Bachelor, лампи FlowerPot и лампи Topan - и двете от &Tradition, Лампа Глобус от Verpan, Лампи Пантела от Louis Poulsen
Трайнинг: Архитект

Обучение
Вернер Пантон поддържа тесни връзки с много от най-важните датски дизайнери по онова време. Той е обучаван от Пул Хенингсен в Кралската датска академия за изящни изкуства, а след като завършва образованието си, получава работа при най-големия датски архитект Арне Якобсен. Пантон е бил приятел и с дизайнера и занаятчия Ханс Вегнер. Но там, където умението на Вегнер е било да модернизира класическия датски стол от тиково дърво, страстта на Пантон е била свързана с пластмасата и други изкуствени материали, които могат да бъдат създадени в ярки цветове и оформени в геометрични форми в духа на попарта.

Срещата с Поул Хенингсен в Кралската датска академия вдъхновява Пантон да се заеме с продуктов дизайн. (Всъщност Пантон се жени за дъщерята на Хенингсен Тове Кемп през 1950 г., но скоро след това се развеждат).

Арне Якобсен е също толкова важна фигура за Пантон и двамата заедно създават прочутия стол "Мравка" наред с други предмети.
Покажи 36 от 233 продукти
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!