Знания за димериЗНАНИЯ ЗА ДИМЕРА
Събуждате се с бледа светлина, която ви приветства с новия ден, без да издухва съня от очите ви, а вместо това съответства на меките нюанси на утрото. Закусвате, пускате кафемашината и сядате да работите, докато денят става все по-светъл. Следобед приключвате работа и усилвате светлината докрай, за да преодолеете часовете пик, и я намалявате обратно, когато дойде време да се насладите на вечерята и да се настаните в уютната вечерна атмосфера.

Първоначално димерите и другите системи за управление на осветлението са изобретени, за да се намали потреблението на енергия по времето, когато крушката с нажежаема жичка е доминирала, а електричеството е било скъпо. Оттогава са се случили много неща и в наши дни димерите правят много повече от това да пестят електроенергия просто. Но кой димер трябва да изберете? Дали трябва да бъде поставен на кабела, или да бъде вграден в ключа? Каква крушка да изберете?

Пазарът на димери може да бъде труден за ориентиране, затова създадохме тази страница, за да ви помогнем да намерите идеалното решение за вашите нужди. Разберете как да получите правилната система за управление за вашия дом!


LED димери

LED димерите се предлагат в три основни варианта: вградени в дизайнерската лампа, монтирани на кабела или поставени до ключа на стената. Това са основните типове, а тази статия ще се съсредоточи върху последните два типа, защото те се монтират впоследствие.

И двата вида работят по един и същи начин, но докато димерът трябва да бъде монтиран от електротехник, димерът може да се монтира на лампата от вас. Съществува голямо разнообразие от димери и по-долу можете да видите някои от многото възможности. Но как да се уверите, че сте избрали правилното решение? И как да избегнете да се окажете с LED крушка, която трепти, когато я затъмните?

Намерете димер за вашата лампа тук


Изчислете мощността на вата и изберете правилния димер

Изборът на димер не е нито труден, нито сложен, но е необходимо да познавате крушките и димерите си и е полезно да помните основните принципи на математиката!

Когато избирате светодиоден димер, може би сте забелязали, че всички те се предлагат със стойност във ватове. Тя често се посочва като диапазон и обикновено изглежда по следния начин:

LED димер за светлина 5000 (4-250W)


Но какво означават тези цифри и какво трябва да изберете? Диапазонът трябва да се тълкува като максимален и минимален - и когато LED крушките ви трептят с димер, това вероятно се дължи на факта, че те използват по-ниска яркост от минималната, посочена в диапазона.

 • Максимумът е най-високата мощност, с която може да работи димерът. С други думи, свързаната крушка или крушки - в този пример - никога не трябва да надвишава 250 W. И трябва да се спомене, че светодиодните крушки често използват повече електроенергия от посочената за няколко секунди, докато се включат. 250 W е висока стойност за LED крушки, но не забравяйте, че вашето осветително тяло може да използва няколко крушки.

 • Минималната стойност е най-ниското ниво на електроенергия, което крушките използват. С други думи, свързаната крушка или крушки никога не трябва да падат под посочената минимална стойност. Ако закупите крушка с мощност 5 W и вашият димер има минимална стойност 4 W, можете да регулирате яркостта на крушката между 4 W и 5 W. Ако вашата LED крушка използва 3,5 W, тя ще трепти.

 • Ако осветителното ви тяло съдържа повече от една крушка или ако искате да използвате превключвателя за димиране за няколко лампи с единични източници на светлина, трябва да изчислите общата мощност.

  Това става, като вземете броя на крушките в осветителното тяло, което искате да затъмните, и го умножите по мощността. Ако лампата ви съдържа четири крушки, всяка от които използва 20 W, трябва да умножите 20 W по 4, което е равно на 80 W. След това вземете 80 W, които консумират всички крушки, и ги умножете по 1,25, за да компенсирате допълнителното електричество, използвано за включване на крушките. В този пример се нуждаете от димер с максимална стойност 100 W.


  Димируеми LED крушки

  Независимо дали става дума за филмова вечер, вечер на игрите, романтична вечеря или просто трябва да станете и да отидете до тоалетната посред нощ, димируемата LED крушка е чудесно допълнение към вашия светлинен арсенал. Но как можете да сте сигурни, че сте избрали правилната? И дали желаната от вас крушка действително работи с вашия димер?

  Светодиодните крушки използват два различни метода на затъмняване:

  • Аналогов: Когато настроите вашия димер на 10%, димерът намалява мощността на крушката. Това означава, че той дава на крушката по-малко електроенергия, което намалява силата на светлината.

  • Модулация на дължината на вълната: Когато настроите димера си на 10%, интервалът между включването и изключването на крушката се скъсява. Светодиодните крушки работят, като се включват и изключват много бързо - по-бързо, отколкото окото може да види - и когато димерът е на 10%, крушката е включена през 10% от времето.


  И двата метода водят до един и същ резултат и за вас като потребител начинът на затъмняване на крушката е без значение. Но си струва да знаете как работи и защо не можете да използвате традиционен димер за вашите LED крушки, точно както не можете да използвате крушка с нажежаема жичка или халогенна крушка с LED димер. Освен това светодиодните лампи работят с много по-малко енергия от традиционните крушки.

  Най-важното е да изберете светодиодни крушки с възможност за димиране. Не всички LED крушки са димируеми и вероятно сте се чудили защо димируемите крушки са по-скъпи от недимируемите си аналози. Класическата крушка с нажежаема жичка може да бъде затъмнена, като просто се намали количеството енергия, което получава - при светодиодите това не е толкова просто. Димируемата LED крушка съдържа схема, която позволява на крушката да обработва променящите се фази и захранвания.

  Така че, ако искате да използвате крушката си с димируеми ключове или да използвате лампи с вградени димери, не забравяйте да изберете димируема LED крушка!

  При все това можете да използвате димируема крушка в лампа без димиране.

  Намерете нашата гама от димируеми LED крушки тук!


  3-степенни димируеми крушки

  Ако искате да имате възможност да регулирате светлината си точно според нуждите си - но не искате да вадите кутията с електрически инструменти - има крушки, които са толкова интелигентни, че могат да свършат работата по димиране без отделен димер или превключвател за димиране.

  Концепцията се нарича "тристепенни крушки с възможност за димиране" и по същество представлява крушка, която можете да димирате на три нива. Умното при тези малки източници на светлина е, че можете да регулирате яркостта на лампата с нормалния си стенен ключ. Просто монтирате крушката в лампата и натискате стенния ключ веднъж, два пъти или три пъти, за да регулирате яркостта.

  Предимството на тези крушки пред класическото решение за димиране е, че не е необходимо да инсталирате нови контакти или димери на трети страни по окабеляването на вашите лампи. Предимството на 3-стъпковите пред интелигентните крушки е, че те не използват енергия, когато светлината не е включена. Недостатъкът на повечето интелигентни крушки е, че те винаги използват енергия, тъй като винаги са свързани към вашия мост или смартфон.

  Можете да видите някои от нашите 3-степенни димируеми крушки тук!


  Как се монтира димер на кабел?

  За разлика от монтирането на нов ключ за осветление на стената, можете сами да монтирате димер на кабела. Процесът е лесен, но не забравяйте, че гаранцията отпада в момента, в който започнете да монтирате димер. Прилагат се правилата "два пъти мери и веднъж режи" и не забравяйте да прочетете ръководството.

  1. Изключете електричеството и извадете лампата от контакта - никога не работете по лампи под напрежение.

  2. Разберете къде на лампата искате да бъде разположен превключвателят за димиране - уверете се, че той се намира някъде по кабела, където е лесно да се достигне.

  3. Отрежете кабела! - и се уверете, че режете на правилното място! Измерете два пъти, отрежете веднъж. Използвайте клещи или подобни инструменти.

  4. Отстранявайте външната обвивка - така ще откриете двата вътрешни кабела. Отстранете парчето, което сте отрязали, и парчето, атакувано към лампата. Препоръчваме да оголите около един сантиметър.

  5. Отворете димера и го прегледайте! - не всички димери са идентични, затова трябва да отворите димера и да прочетете ръководството още веднъж. Намерете положителните и отрицателните клеми.

  6. Отстранете вътрешната обвивка и монтирайте - след като медта се вижда, можете да я навиете в точка с пръсти. Монтирайте отрицателния кабел (обикновено син) и положителния кабел (обикновено кафяв) в димера и използвайте вентила, ако вашият димер има такъв. Уверете се, че никоя медна част не докосва медта, тъй като това ще доведе до късо съединение на лампата. Препоръчваме да се оголи около един сантиметър.

  7. Затворете димера и тествайте инсталацията си - ако всичко работи, лампата ви трябва да затъмнее!


  Димируеми крушки с нажежаема жичка и халогенни крушки

  В наши дни халогенните крушки се използват главно в хладилници и фарове, а повечето крушки с нажежаема жичка са излезли от употреба. Тези, които все още съществуват, се намират предимно във фурните и ретро лампите за лава. Нито един от двата типа крушки не се продава в ЕС, но може би имате специална по-стара крушка или лампа, която искате да затъмните.

  Ако имате по-стара лампа с вграден димер, може би сте забелязали, че съвременната LED крушка трепти, когато я запалите. Това е така, защото механизмът за димиране е проектиран да работи с халогенна крушка или крушка с нажежаема жичка. Препоръчваме ви да се свържете с местния търговец на дребно, за да разберете дали има халогенни крушки на склад. Халогенната крушка беше забранена в ЕС през 2018 г., но не е незаконно търговецът на дребно да я продава, ако я е придобил преди 2018 г.

  Ако всичко друго се провали, може да успеете да се сдобиете с крушка за фурна или хладилник - но ако тръгнете по този път, имайте предвид, че добивът може да е ограничен.


  Превключвател за димиране Philips Hue

  Ако изберете интелигентна крушка, а не традиционна LED светлина, не е необходимо да мислите за димери и превключватели, защото можете да правите всичко това от телефона си. Но ако ви харесва простотата на това да имате превключвател за димиране на стената, различните производители на умни крушки създават редица решения, а ние бихме искали да подчертаем превключвателя за димиране Philips Hue.

  Елегантната комбинация от дистанционно управление и превключвател се монтира на стената и след като се свърже с вашата осветителна система Philips Hue, можете да управлявате светлината в стаята с помощта на димер превключвателя. Той може да се монтира с помощта на двойнозалепваща лента, а самият превключвател е прикрепен към задната плоча с помощта на магнити, така че ако искате да се движите из къщата, можете просто да го сложите в джоба си и да го вземете със себе си на приключение.