Louis Weisdorf

Роден: 29 март 1932 г., в Копенхаген - 2021 г.
Известни творби: "Конкили" (1964), "Фасет" (1966), "Турбо" (1967) и Multi-Lite за GUBI (1974)
Образование: Архитект и промишлен дизайнер (Кралската датска академия за изящни изкуства, школа по архитектура от 1949-1954 г.)

Още в началото на живота си датският дизайнер и архитект Луис Вайсдорф открива, че има силно развито чувство за форма. Съчетан с творческото и техническото си разбиране за дизайн, той създава различни художествени дизайни на лампи. Запазена марка на работата му е, че всяка проста лампа е изградена от идентични елементи, които се обединяват, за да образуват висяща лампа, която предпазва очите от пряка светлина.

Този процес ясно се вижда в моделите Konkylie от 1967 г., Facet от 1966 г. и Turbo от 1967 г. Някои от произведенията му, като Ekko, Facet, Delfinen и Tulipanen, преди това са произвеждани от датските производствени компании Lyfa и Le Klint.

През 1972 г. той създава висящата лампа Multi-Lite - един от най-популярните му дизайни. От есента на 2016 г. датският производител на осветителни тела GUBI си сътрудничи с Louis Weisdorf за производството на тази висяща лампа.

В началото на кариерата си той работи с известни датски архитекти като Пул Хенингсен и Вернер Пантон. В продължение на повече от 10 години той работи в дизайнерското студио Tivoli под зоркото око на сина на Поул Хенингсен, Сьорен Хенингсен. По време на този мандат артистичният му почерк е в основата на ресторант Perlen и зеленото пространство до откритата сцена.

През 1967 г. Луис Вайсдорф става независим архитект и има собствено дизайнерско студио на улица Гамел в Копенхаген. Той споделя това студио с по-малкия брат на Вернер Пантон, Оле Пантон. По това време той проектира предишните билетни каси на пристанището и на канала. В наши дни студиото му се намира във Фуглебьорг от Винструп.
Покажи 34 от 34 продукти
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!