Jørn Utzon

Роден: 1918 - Умрял: 2008
Най-известна творба: Операта в Сидни, Водната кула в Сванеке, павилион Лангелиние, Националният музей в Копенхаген, висяща лампа Utzon JU1 от &tradition, висяща лампа Concert от Lightyears и висяща лампа Opera от Lightyears
Образование: Архитект

История
Йорн Утзон е роден в Копенхаген, но когато е на 1 година, семейството му се премества в Олборг. Известен е най-вече с Операта в Сидни, но е проектирал и някои красиви лампи, например лампата с висулка Utzon, лампата с висулка Concert и лампата с висулка Opera.

Баща му е бил известен корабен инженер във фабриката в Олборг и се е славел с прецизността и детайлността на дизайна си - техника, от която Йорн Утзон се вдъхновява в собствените си проекти.  

През 1930 г. Йорн Утзон отива със семейството си на изложението в Стокхолм и това става повратна точка за младия мъж и мястото, където той за първи път вижда стила на функционализма.

През 1937 г. Йорн Утзон започва образованието си като архитект в Художествената академия в Копенхаген и го завършва през 1942 г. По-късно същата година германците окупират Дания по време на войната и Йорн Утзон бяга в Швеция, в която по това време вече живеят известни дизайнери, като Арне Якобсен, Пул Хенингсен, Халдор Гунльогсон, Тобиас Фабер и много други. Скандинавският функционализъм на техния град Асплунд, вдъхновява всички тях и те работят в студиото за рисуване на Алвар Аалтос.

След капитулацията на Германия през 1945 г. Утзон иска да помогне за повторното изграждане на Европа и започва с няколко малки временни къщи в Холандия.

През 1956 г. Йорн Утзон проектира Операта в Сидни, която и до днес е фар на модерния и експериментален дизайн.

Между всички прекрасни сгради Утзон намира време да проектира и някои много популярни и красиви лампи.
Concert Висяща Лампа P3 - Fritz Hansen
RRP BGN 1 676,00
В наличност сега
Utzon JU1 Висяща Лампа Бяло - &Tradition
RRP BGN 503,00
В наличност сега
Utzon JU1 Висяща Лампа Brass - &Tradition
RRP BGN 956,00
В наличност сега
Concert Висяща Лампа P1 - Fritz Hansen
RRP BGN 940,00
Очаква се в: 3 - 5 дни
Concert P3 Висяща Лампа Черно - Fritz Hansen
RRP BGN 1 676,00
Очаква се в: 3 - 5 дни
Покажи 7 от 7 продукти
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!