Добри съвети за височината на инсталиране

Маса за хранене

Когато окачвате лампа над масата за хранене, основното, което трябва да имате предвид, е, че искате да виждате лицето на човека, който седи срещу вас.
Удобно правило е, че големите лампи трябва да висят на 65-70 см над масата, измерено от долния им край. По-малките лампи обикновено висят на 55-65 см над масата.
Ако окачвате две лампи над масата, разстоянието между тях трябва да е около 80 см. Проверете дали светлинните конуси се срещат, за да бъде осветлението равномерно.
Пробвайте лампата/лампите, преди да завършите монтажа.

Работна повърхност в кухнята или сервизното помещение

За да създадете най-добри условия, лампите трябва да висят на 75-80 см над работната повърхност в кухнята. За да се избегнат сенките, препоръчваме да се използват матови лампи - например меки крушки или матови халогенни спотове - които дават по-разсеяна светлина.
За да избегнете създаването на собствени сенки, измерете ширината на работната повърхност и извадете една трета от нея. Използвайте това число, измерено от стената, за да намерите средната точка.
Няколко малки лампи работят по-добре, отколкото една голяма. Уверете се, че конусите на лампите се срещат.

Бюро

Правилното осветление на бюрото е много важно.

Препоръчваме висящите лампи да висят на минимум 120 см над бюрото, но те със сигурност могат да са още по-високо в зависимост от височината на тавана ви. Разположете настолната си лампа така, че да свети отстрани и под нивото на очите, за да избегнете отблясъци.

Регулируемите/гъвкавите настолни лампи са чудесно решение. Като цяло експериментирайте с различни места и комбинации от таванни/висящи лампи, за да сведете до минимум дразнещите отблясъци и отражения и да създадете най-удобните условия за работа.

Многото естествена светлина също е важна. Опитайте се да разположите бюрото си така, че да се възползвате от наличната дневна светлина в стаята, като в идеалния случай бюрото трябва да бъде осветено отстрани.

Билярдна маса/маса за билярд

Имаме няколко съвета, които ще ви помогнат да оптимизирате осветлението на масата за билярд или за билярд. Броят на препоръчителните отделни лампи/основи зависи от дължината на масата:

7 фута: 2-3 лампи
8 фута: 3 лампи
9 фута: 4 лампи
10 фута & 12 фута: 4-5 лампи

Лампите трябва да висят на около 90 см над повърхността на масата, измерено от долния им край. (Датският билярден съюз препоръчва 85-95 cm.)

Официалните правила изискват минимум 520 лукса над масата, което се равнява на 3 лампи от 150 вата всяка. За любителска/домашна игра са достатъчни 3 лампи от 75 вата всяка.

Също така е добре да се помисли за осветлението в останалата част на помещението - официалните правила изискват минимум 50 лукса (40 вата).

Ако сте любопитни, ето правилата на Световната билярдна асоциация за осветлението:
Леглото и релсите на масата трябва да получават най-малко 520 лукса (48 футсвещи) светлина във всяка точка. Препоръчва се конфигурация с екран или рефлектор, така че центърът на масата да не получава забележимо повече осветление от релсите и ъглите на масата. Ако осветителното тяло над масата може да бъде преместено настрани (съдия), минималната височина на

не трябва да бъде по-ниска от 40 инча [1,016 м] над леглото на масата. Ако осветителното тяло над масата е неподвижно, то не трябва да е по-ниско от 65 инча [1,65 m] над леглото на масата. Интензитетът на всяка насочена светлина към играчите на масата не трябва да заслепява. Заслепяващата светлина започва при 5000 лукса (465 футсвещи) пряка видимост. Останалата част от залата (трибуни и т.н.) трябва да получава светлина с интензитет най-малко 50 лукса (5 свещи на фут).

Бар

Окачете лампи над бара достатъчно високо, за да имат всички добра видимост, но не толкова високо, че гостите ви да бъдат заслепени. Това означава приблизително 53-60 см над повърхността на бара, измерено от долния край на лампата. Опитайте се някой да държи лампата нагоре, докато вие седите на бар стол.