Benny Frandsen

Роден: 1941 г.
Най-известна творба: Семейство Бал
Образование: Електроинженер

Фон
Бени Франдсен е роден в Скандерборг и завършва електроинженерство, главно защото майка му смята, че трябва да завърши. Мечтата му била да проектира и произвежда решения за осветление. Започва с проектиране на лампи за местен клуб, след което се опитва - и не успява - да убеди тогавашния си шеф да му разреши да започне да произвежда лампи.

През 1968 г. Бени Франдсен започва самостоятелно да произвежда квадратни и геометрични лампи, но продажбите им така и не се развиват. Бени Франдсен разбира, че датчаните наистина искат кръгли лампи и поради тази причина проектира първата си кръгла лампа, наречена сполучливо "Ball".

Тази лампа се оказва отправна точка за кариерата на Бени Франдсен! Всички искали лампа Ball, защото нейният елегантен, магнитен дизайн бил подходящ за използване в къщата, независимо от стила на обзавеждане. Ball се превърна в огромен успех и не след дълго лампата се предлагаше в различни версии, различни от оригиналната монтирана лампа.

През 1972 г. Бени Франдсен премества производството на своите лампи от дома си във фабрика в Скандерборг, за да отговори по-добре на огромното търсене на Ball. Фирмата потръгва веднага и през 1993 г. е придобита от Frits Group, след което обединява усилията си с Lyskilde. Бени Франдсен продължава да ръководи компанията като неин главен изпълнителен директор. През 1996 г. той решава да изкупи обратно компанията и да промени името ѝ на Frandsen Lighting A/S.

През 2005 г. Frandsen придобива Verpan, по-малък производител на осветителни тела, който притежава правата за производство на известните лампи Globe на Вернер Пантон. Те пускат в производство Globe и скоро придобиването на Verpan се превръща в голям успех за Frandsen. Днес Frandsen и Verpan са лицензирани да произвеждат около 80 от дизайна на лампите на Verner Panton.

През 2011 г. Frandsen и Verpan получават лиценз за производство на редица дизайни на мебели и килими на Пантон, които се произвеждат и днес.

През 2018 г. се навършват 50 години от създаването на лампата Ball и по тази причина са произведени нови модели. Бени Франдсен е доказал, че добрият дизайн и добрият бизнес нюх никога не излизат от мода.
Ball Висяща Лампа Ø12 Месинг - Frandsen
RRP BGN 126,00
В наличност сега
Benjamin XL Висяща Лампа Черно - Frandsen
RRP BGN 503,00
В наличност сега
Ball Висяща Лампа Ø12 Хром - Frandsen
RRP BGN 126,00
В наличност сега
Ball Висяща Лампа Ø12 Меден - Frandsen
RRP BGN 126,00
В наличност сега
Ball Висяща Лампа Мат Бяло - Frandsen
RRP BGN 213,00
В наличност сега
Cono Подова Лампа Черно - Woud
RRP BGN 715,00
В наличност сега
Ball Висяща Лампа Glossy Nude - Frandsen
RRP BGN 213,00
В наличност сега
Ball Висяща Лампа Glossy Mint - Frandsen
RRP BGN 213,00
В наличност сега
Ball Подова Лампа Мат Черно - Frandsen
RRP BGN 553,00
В наличност сега
Job Настолна Лампа Матово Черно - Frandsen
RRP BGN 326,00
Отново в наличност на: 10-01-2024
Покажи 36 от 93 продукти
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!