Vitra Лампи

От стъпването си на мебелния пазар през 1957 г. швейцарската компания Vitra е в челните редици на дизайна на мебели, аксесоари за дома и лампи. Днес Vitra е световноизвестна със своята емоционалност и изразителност - и в поредица от класически произведения на легендарни дизайнери, компанията на поколенията с корени в Базел и околностите му се утвърди като една от абсолютните отличници в дизайна.

Днес Vitra издава както лампата Akari, серия хартиени лампи, проектирани от Исаму Ногучи, така и стенната лампа Potence и Lampe de Bureau на Jean Prouvé. Разгледайте ги по-долу и кликнете тук, за да видите аксесоарите за дома на Vitra!
Akari 1A Настолна Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 12-08-2024
Akari 33N Висяща Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 12-08-2024
Akari 55A Висяща Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 12-08-2024
Akari 24N Настолна Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 19-07-2024
Akari 120A Висяща Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 14-08-2024
Akari E Висяща Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 12-08-2024
Akari 45X Висяща Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 12-08-2024
Akari 21A Висяща Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 14-08-2024
Akari 1N Настолна Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 12-08-2024
Akari 16A Висяща Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 12-08-2024
Potence Стенна Лампа - Vitra
Очаква се в: 150 - 180 дни
Akari 70EN Висяща Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 12-08-2024
Akari 75D Висяща Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 12-08-2024
Akari 20N Настолна Лампа - Vitra
Отново в наличност на: 03-07-2024
Покажи 36 от 52 продукти

Лампа Vitra

Vitra е известна със създаването на модерни и иновативни мебели и осветителни тела. Когато разгледате техните осветителни тела, ще забележите отличителен и стилен дизайн, често създаден в сътрудничество с известни дизайнери. Използваните материали са с високо качество, а гамата включва всичко от метал и стъкло до иновативни, модерни материали. Функционалността е ключов приоритет, което може да се види в регулируемите елементи и интелигентните функции на осветлението. Забележителен е и изборът на цветове в осветителните тела на Vitra, които често експериментират с ярки цветове, за да придадат уникален характер на пространството. Компанията също така се фокусира върху устойчивостта, което намира израз в използването на екологични материали и производствени методи в някои от техните проекти. Важно е да се помни, че осветителните тела на Vitra са разнообразни и е възможно да има разлики в специфичните характеристики между различните модели.

От стола на Vitra до Музея на дизайна на Vitra


По време на пътуване до Ню Йорк в средата на 50-те години на миналия век Вили Фелбаум открива стол, който е толкова очарователен, че трябва да разбере кой го е проектирал. Столът, проектиран от Рей и Чарлз Иймс, променя живота му и Фулбаум решава да стане производител на дизайнерски мебели. След дългогодишни преговори той най-накрая получава лиценз през 1957 г., като придобива правата не само върху работата на Рей и Чарли Иймс, но и на Джордж Нелсън, Александър Жирар и Исаму Ногучи.

Това е решаващ момент за Vitra, чието седалище днес се намира в Бирсфелден край Базел. В продължение на повече от 60 години те работят с редица влиятелни и иновативни дизайнери, сред които Джаспър Морисън, Марио Белини, Антонио Ситерио и датския архитект Вернер Пантон. Заедно те разчупват традициите, поставят под въпрос статуквото и постоянно представят нови и по-добри решения за интериорен дизайн.

През 1989 г. частният Музей на дизайна Витра е основан от сина на Вили и Ерика Фелбаум - Ролф Фелбаум. Той започва да колекционира столове през 80-те години на миналия век и след като събира няколко, започва да ги подрежда в история. Първоначално съхранява столовете в офиса си, но след като един от столовете случайно се счупва, решава, че музеят би бил подходящо решение за колекцията му.

Музеят се намира в градчето Вайл ам Рейн, което е на един хвърлей разстояние северно от швейцарския град Базел, от германската страна на границата. Понастоящем музеят се фокусира върху интериорния дизайн и мебелите, като в центъра му са американските дизайнери Рей и Чарлз Иймс. Представени са и други дизайнери като Майкъл Тонет, Ричард Хутен, Жан Прюве, Дитер Рамс, Джордж Нелсън, Алвар Аалто и Вернер Пантон. Музеят на дизайна Vitra разполага с една от най-големите колекции от дизайнерски мебели в света и представя всички основни стилови периоди в мебелния дизайн.

Днес Vitra се управлява от третото поколение на семейството, а първоначалните основатели, г-н и г-жа Фелбаум, със сигурност се гордеят с внучката си Нора Фелбаум, която днес е насочила голяма част от ресурсите на компанията към екологичен преход, рециклиране и устойчивост.

Лампи Жан Прюве


Жан Прюве е френски дизайнер и инженер, живял от 1901 до 1984 г. Известен е с работата си в областта на промишления дизайн и архитектурата. Пруве е пионер в използването на промишлени материали като стомана и алуминий в дизайна и строителството. Известен е с умението си да съчетава естетика и функционалност в работата си.

Работата на Прюве включва проектиране на всичко - от мебели до къщи и училища. Той е радетел за това добрият дизайн да стане достъпен за всички и участва в създаването на иновативни и достъпни жилища след Втората световна война. Въпреки че Прюве не получава същото широко признание като някои други дизайнери от неговото време, днес работата му е преоткрита и оценена заради простата си елегантност и функционалност. Той оставя значителен отпечатък върху съвременния дизайн и архитектура, а работата му продължава да вдъхновява съвременните дизайнери.

Жан Прюве проектира няколко лампи, които отразяват неговия подход към простия и функционален дизайн. Неговите лампи съчетават индустриални материали и производствени техники с естетическа привлекателност. По-долу са представени някои от известните лампи, проектирани от него:

  • Лампа "Potence": Тази стенна лампа е известна с регулируемото си рамо и минималистичния си вид. Тя има люлеещо се рамо, което позволява на потребителя да регулира посоката на светлината според нуждите си. 'Potence' е класика в модернистичното осветление и е популярна и днес.

  • "Lampe de Bureau" ("настолна лампа"): Тази настолна лампа има регулируемо рамо и семпъл, функционален абажур. Тя е проектирана да осигурява осветление за задачи на бюрото и има непреходна привлекателност с индустриалната си естетика.


Лампите на Прюве са известни със своята издръжливост и функционалност. Те са пример за способността му да интегрира съвременните производствени методи с философията на простия и естетически издържан дизайн. Въпреки че са проектирани преди много години, много от лампите на Пруве се предлагат и днес и се считат за класика в осветлението.
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!