Cecilie Manz

Роден: 1972 г.
Най-известни творби: Лампи на Караваджо, висящи лампи Мингс, лампи Мондриан, висяща лампа Бранкузи, вази Блосъм, маса Микадо, закачалка за дрехи Tøjtræ, стълба Хохат
Обучение: Дизайнер, Датско училище по дизайн

Откритие
Сесилия Манц е родена в региона Одшеред в Дания. Като дете на родители, занимаващи се с дизайн и изкуство, дизайнът винаги е бил естествена част от живота ѝ. Тя избира дизайна като професия, когато през 1992 г. се записва в Датското училище по дизайн. Любопитството ѝ към функцията и концептуализацията я отвежда в Хелзинки, където е студентка на обмен във Финландското училище за изкуство и дизайн.

През 1998 г., година след като завършва обучението си в Копенхаген, тя открива Manz Lab - собствено дизайнерско студио, фокусирано върху мебели, стъкло, лампи и свързани с тях продукти, създадени предимно за дома.

През 2005 г. започва да проектира продукти за прочутата фабрика за стъкло Holmegaard.

Сесилия Манц има силно развито чувство за функционалност и държи на качеството. Излагала е творбите си по цял свят и има произведения, представени в постоянните колекции на MOMA и Датския център за дизайн. Печелила е многобройни награди, сред които наградата за архитектура Finn Juhl (2007 г.) и Kunstpreis Berlin (2008 г.). Проектите ѝ за осветление включват сериите Caravaggio и Mondrian, проектирани за Lightyears.

Дизайнът на Манц е едновременно чувствен, завладяващ и много полезен. Нейните творби засилват вниманието ни към предмети от ежедневието, които иначе подминаваме без да се замислим - предмети като Tøjtræ от 2000 г. (дървено "дърво" за закачане на дрехи) и умната Hochacht от 1999 г. (стълба, на която може да се седне). Целта на Сесилие Манц е не просто да създава нови продукти, а по-скоро да открие предназначението и функцията на даден продукт.

"Работя с неща, които имат значение за мен. Общата ми идея е винаги да имам ясен аргумент, който да легитимира проектите, които правя. Функцията е от съществено значение и ако не мога да формулирам добра причина за нов продукт, по-добре е да се въздържа от създаването му." -Сесили Манц

Lampemesteren предлага гама от лампи и аксесоари за дома на Cecilie Manz в сътрудничество с Fritz Hansen. Партньорството им е довело до създаването на редица успешни продукти - от популярните лампи Caravaggio до модерните хвърляния и пуфове. Всички те са с естетичен скандинавски дизайн, който се вписва безпроблемно в модерния интериор.
Pouf Голям Бетон - Fritz Hansen
Очаква се в: 3 - 5 дни
Pouf Small Slate - Fritz Hansen
Очаква се в: 3 - 5 дни
Compile Bookend Plum - Muuto
Очаква се в: 4 - 6 дни
Balance Rug - Fritz Hansen
Очаква се в: 3 - 5 дни
Dotted Balance Rug - Fritz Hansen
Очаква се в: 3 - 5 дни
Compile Bookend Сив - Muuto
Очаква се в: 4 - 6 дни
Ochre Rug - Fritz Hansen
Очаква се в: 3 - 5 дни
Покажи 36 от 39 продукти
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!