Alvar Aalto

Роден: 3 февруари 1898 г.
Умира: 11 май 1976 г.
Известни творби: Столът Paimio, Табуретка 60, висяща лампа Golden Bell A330S
Висяща лампа Hand Grenade A110 и вази Aalto.
Образование: Архитектура в Технологичния университет в Хелзинки

Хуго Алвар Хенрик Аалто е един от най-великите финландски дизайнери на всички времена. Той е най-известен с вазата Аалто и мебелите си от бреза, включително Стол 60 - класика, която е копирана многократно. Подобно на много други архитекти по онова време, Аалто обича да прави нещо повече от това да рисува къщи. За него е важно една сграда да е завършена единица и затова започва да проектира мебели и осветителни тела, които отговарят на архитектурния му стил - и постига голям успех.

Основното му вдъхновение, когато става въпрос за дизайна на осветлението, са слънчевите лъчи и тяхното въздействие. Природата по принцип е била голям източник на вдъхновение за Аалто и това е ясно отразено в неговата архитектура и проекти. Подобно на мебелите му, неговите лампи са придобили статут на класика. Неговите непреходни проекти са особено известни с практичните си ъгли, които служат за отправна точка винаги, когато той се заема с нов проект.

Историята

Алвар Аалто е роден през 1898 г. в Куортане, Финландия, в семейството на Селма Матилда и Йохан Хенрик Аалто. Когато е на пет години, семейството му се премества в Централна Финландия и той остава там, докато завършва училище на 18-годишна възраст. След това посещава уроци по илюстрация при местния художник Йонас Хейска, а по-късно започва да учи архитектура в Технологичния университет в Хелзинки.

По време на следването си построява първата си архитектурна творба - къща за родителите си в Алаярви. По същото време той заминава на първото си пътуване в чужбина - през Стокхолм до Гьотеборг, където си сътрудничи с архитекта Арвид Бьерке. След това се завръща в Юваскила, където отваря архитектурно бюро, което му помага да построи различни малки семейни къщи.

Тъй като обемът на работата му нараства, през 1933 г. Аалто премества офиса си в Хелзинки, където изгражда общ домашен офис. През 1924 г. Аалто и младата архитектка Аино Марсио, която работи в бюрото, се женят. Те отиват на меден месец във Венеция и Флоренция в Италия, както и в Париж във Франция. Италианската архитектура прави силно впечатление на Аалто, особено малките селски църкви. Това се отразява в по-късната му архитектура, която се отличава с асиметрични конструкции, бели стени и селски дух.

Началото на Artek

Поради фокуса на Аалто върху цялостния дизайн, той естествено проектира мебели, аксесоари за дома и осветителни решения за своите сгради. Той не харесва модерните метални столове, които са били на мода по онова време, затова започва да търси материал, който да ги направи по-удобни. Той се спрял на пресованата дървесина, която и до днес се свързва с Аалто. През 30-те години на миналия век той изобретява производствен метод, който позволява огъването и сплитането на дървесината. Експериментира с органични форми, за да реши сложни проблеми. Вземете например стола Paimio. Според Аалто столът имал наклон, който помагал на болните от туберкулоза да дишат по-лесно.

Мебелите му са изложени в Лондон и Милано, където са обект на голямо внимание. Успехът му донесъл със себе си повишено търсене на неговите мебели, но той не се интересувал от бизнес и отхвърлял всички тези запитвания. В резултат на това представител на мебелната му фабрика в Англия се свързва с близкия приятел на Аалто - Нилс-Густав Хал. Заедно с Мари Гюлихсен те искали да задоволят търсенето на неговите мебели.

За да отговори на това търсене, през 1935 г. е основана финландската компания Artek, в която влизат Алвар Аалто, съпругата му Айно Аалто, Нилс-Густав Хал и Мари Гулихсен. Тяхната мисия е "да продават мебели и да насърчават модерната култура на живот чрез изложби и други образователни средства". Така се поставя началото на Artek - компания, която днес продава мебели, аксесоари за дома и осветителни тела.
Прочетете повече за Artek тук
Покажи 31 от 31 продукти
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!