Bernard Schottlander

Роден: 1924 г.Починал: 1999 г.
Най-известна творба: Серията лампи "Богомил"
Обучение: Скулптор

Откритие
Бернард Шотландер е роден в Германия, Майнц, и се премества в Англия през 1939 г. Служи в британската армия в Индия, а след сбогуването си с армията изучава изкуството на заваряването и посещава със стипендия колежа по изкуствата в Лийдс, а по-късно и Англо-френския център по изкуствата в Сейнт Джонс Ууд.

След няколко успешни години като дизайнер, Бърнард Шотландер решава да се съсредоточи върху скулптурите си. В края на 50-те години той основава ателие в Северен Лондон, където негов помощник е талантливият Джордж Наш.

От 1965 г. преподава металопластика в училището по изкуствата "Сейнт Мартинс". През същата година участва в груповата изложба Six Artists в Института за съвременно изкуство в Лондон, а през 1966 г. прави първата си самостоятелна изложба в Hamilton Galleries в Лондон.

Може би е най-запомнящ се със серията си лампи "Богомолка" от 1951 г. Шотландер се възхищава на Александър Колдър и в "Богомолката" се забелязва същото усещане за скулптурно движение. Шотландер разработва своя собствена система за противотежест, която в комбинация със система от здрави и гъвкави метални стълбове прави лампите Mantis да изглеждат така, сякаш не се подчиняват на гравитацията.

Днес Mantis се предлага в няколко разновидности и е изключително популярна в цял свят.

Можете да видите повече за Бернард Шотландер и на уебсайта тук
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!