Robert Dudley Best

Роден:1892 - Починал:1984
Най-известно произведение: Лампата Bestlite
Образование:промишлен дизайнер

Откритие
Навремето Робърт Дъдли Бест е наследник на най-голямата компания за производство на осветителни тела в света - Best & Lloyd, която е основана в Бирмингам през 1840 г. Компанията е много успешна и осигурява лампи за "Титаник" и "Ориент експрес" и др.

Но Бест не се интересувал от старите традиции и търсел нови и вълнуващи разработки по света.
През 20-те години на миналия век той пътува из Европа и посещава Изложението за модерен дизайн в Париж през 1925 г. Там се среща с най-големите модернистични дизайнери в света - Мис ван дер Рое и Ле Корбюзие - и е очарован от техния начин на проектиране.

Най-добре наистина искаше да направи нещо полезно и без много излишни функции. В същия период той се запознава и с Валтер Гропиус, немски дизайнер, а по-късно и ръководител на модернистичната школа в Германия - Баухаус.

Това е и периодът, в който Бест създава първите скици за лампата Bestlite. Той се прибира в Англия и представя идеята на баща си, който не е впечатлен. Трябвало е доста време за убеждаване, но в крайна сметка Bestlite започва да се произвежда, въпреки че първоначално е купувана само от автокъщи и военновъздушните сили.  

Пробивът настъпва, когато лампата е показана в Architects Journal, а по-късно британският министър-председател Уинстън Чърчил има лампа Bestlite на бюрото си. Съобщава се, че Чърчил винаги вземал лампата със себе си по време на пътуванията си.

Днес, почти 90 години след раждането на Bestlite, лампата все още се радва на голям успех. В момента лампата се произвежда от датската дизайнерска марка GUBI, а лампата е все така красива и стилна, както и тогава.
Покажи 36 от 112 продукти
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!