Antonio Citterio

Роден: 1950 г.
Най-известна работа: Хотел HafenCity в Хамбург, проект Neumühlen, обновяване на Ferrante Aporti, лампа Kelvin, лампа Lastra
Обучение: Архитект, Политехнически университет в Милано

Откритие
Антонио Читтерио е роден в Меда, Италия, през 1950 г. Наред с други проекти, той проектира лампите Kelvin и Lastra за Flos. Като индустриален дизайнер Citterio е работил както за италиански, така и за международни компании като Italia, Flexform, Flos, Iittala, Axor-Hansgrohe, Hermès, Kartell и Vitra.

Получава архитектурно образование в Политехническия университет в Милано и открива своето студио за архитектура и интериорен дизайн през 1972 г. Той е международно признат архитект и е спечелил няколко архитектурни конкурса.

Между 1987 и 1996 г. работи заедно с Тери Дюан и заедно създават сгради в Европа и Япония.

През 1999 г. заедно с Патриция Виел основава Антонио Циттерио Патриция Виел - интердисциплинарна практика за архитектура, промишлен дизайн и графика.

Практиката разработва проекти за жилищни и апартаментни комплекси, хотели, търговски центрове, промишлени сгради, преустройство на обществени сгради, планиране на офиси и шоуруми и корпоративна комуникация.

През 2005 г. Antonio Citterio Patricia Viel печели конкурс за проектиране на хотел за квартала HafenCity в Хамбург и постига втора награда в конкурса за проектиране на хотел за новото изложбено съоръжение Rho-Pero в Милано.

През същата година техният проект за проекта Neumühlen печели второ място в конкурса Hamburg Architektur Preis и почетно отличие в конкурса Deutscher Architektur Preis.

Също така през 2005 г. практиката печели втора награда в конкурса за проектиране на Parco Levante Cesenatico и печели международен конкурс за обновяване на сградата Ferrante Aporti в Милано, където преди се е помещавала италианската пощенска служба.

През 2007 г. техният проект за музея Diocesano в Милано печели втора награда в друг международен конкурс. През същата година Citterio е обявен за кралски дизайнер за индустрията от Кралското дружество за насърчаване на изкуствата, производството и търговията в Лондон.

От 2006 г. Антонио Читтерио е професор в Accademia di Architettura dell'Università della Svizzera Italiana. През 2007 г. той става член на Италианския съвет по дизайн.
Споделете снимките си с @lampemesteren
Вдъхновете се и се оставете да бъдете вдъхновени от един уникален дом в друг. Маркирайте снимките си с #yesLampemesteren и може би ще видите своя дом тук!