Награждавана класика в красиви нови цветове: сега настолната лампа Taccia от Flos се предлага и в бяло

18 октомври 2023
Награждавана класика в красиви нови цветове: сега настолната лампа Taccia от Flos се предлага и в бяло
Въпреки че признатата класика в дизайна Taccia на италианската дизайнерска компания Flos е на повече от 60 години, красивата лампа се откроява като непреходно произведение на дизайнерското изкуство, което и днес е връх в иновативния дизайн на лампите. Това се дължи не само на креативния дизайн и красивото осветление на лампата, но и на факта, че концепцията на лампата продължава да се развива през годините, което ѝ позволява да продължи да живее и в новата ера на технологиите. Най-новото попълнение в семейството на Taccia е гама от красиви настолни лампи с интелигентно LED осветление, които остават верни на оригиналната философия на осветлението, залегнала в основата на емблематичния дизайн.

Историята датира от 1958 г., когато водещият дизайнер по онова време Ахил Кастильони и брат му Пиер Джакомо Кастильони обединяват усилията си, за да създадат лампа с индиректно осветление. След това братята започват работа по прототипа за Taccia, но след няколко теста се налага да се откажат от пластмасовата версия, тъй като топлината от източника на светлина просто деформира пластмасовия абажур. През март 1962 г. разработката на лампата е завършена и е изработен окончателният прототип с алуминиев рефлектор и стъклен абажур, който издържа на топлината от източника на светлина. През 2010 г. Flos проучва възможността за създаване на LED версия и това е първият път, в който емблематичната лампа е доразвита. През 2016 г. се изпробва използването на PMMA за абажура. Благодарение на новите COB светодиоди, които имат минимално излъчване на топлина, вече е възможно да се произвежда Taccia с пластмасов абажур, каквато е била първоначалната идея на дизайнерите през 1958 г.

LED настолната лампа вече се предлага в две нови версии с бяло лаково покритие на основата на лампата, едната в оригиналния си размер, а другата - във версия Small, която с дължина 48 см се вписва идеално на конзолна маса или стенен рафт. Вижте ги и двете заедно с останалата гама на Taccia тук