ИСТОРИИ НА FLOS: Oplight от Джаспър Морисън за нашата планета!

15 март 2024
ИСТОРИИ НА FLOS: Oplight от Джаспър Морисън за нашата планета!
Как да различим устойчив предмет от неустойчив? Невинаги е лесно да се разбере от пръв поглед, особено когато имаме лампа с намален размер и безупречни линии.

Oplight показва, че технологично усъвършенстваните продукти могат да се произвеждат с уважение към околната среда. Въпреки че дебелините са минимални, за сглобяването на различните части не е използвано лепило. Следователно те могат да бъдат разглобявани, заменяни поотделно и рециклирани поотделно в зависимост от материала.

Първо, корпусът е изработен от лят алуминий, който е лек и издръжлив материал, лесен за рециклиране. Цветът се състои от прахово боядисване, което не изисква разтворители в процеса на боядисване, тъй като дори производствените методи са взети предвид при цялостното въздействие върху околната среда.

Светодиодният източник във вътрешността на Oplight е високоефективен, което означава, че излъчва голямо количество светлина в сравнение с консумираната енергия, като животът му е над 50 000 часа. Ако възникне повреда или се появят по-ефективни източници на светлина, платката може да се замени, без да се налага да се изхвърля останалата част от лампата, което води до значителни икономии на ресурси.

Това е възможно, тъй като светодиодната платка не е залепена за радиатора, както обикновено, и нейната подмяна не изисква допълнително сложно оборудване. Вместо това тя може да бъде направена от обикновен електротехник, без да се налага лампата да се носи в магазина за модернизация.

Разсейвателят, т.е. прозрачният капак, който изпълнява функцията на леща, е изработен от поликарбонат, който се отлива под налягане. Благодарение на гъвкавостта си той се захваща на място, така че може да бъде свален, за да се получи достъп до светодиодния източник, и отново монтиран, без да се нарушава еластичността му. Ако се счупи, очевидно може да се използва повторно и да се замени.

Поради всички тези причини Oplight е лампа с бъдеще, която е предназначена да издържи дълго време и в крайна сметка нищо не се губи.

Вижте стенни лампи Oplight от Flos тук