Оригинален дизайн на Могенс Ласен от 1944 г., който оживява: вижте всички красиви варианти на настолната лампа Klampenborg

8 февруари 2024
Оригинален дизайн на Могенс Ласен от 1944 г., който оживява: вижте всички красиви варианти на настолната лампа Klampenborg
През 1944 г. датският дизайнер Могенс Ласен започва да скицира нов дизайн на лампа, който се реализира едва 82 години по-късно. Скицата е прибрана в архив в Датската художествена библиотека в Копенхаген, докато производителят на дизайн Audo Copenhagen най-накрая пуска лампата в производство през 2022 г. Лампата показва всички класически черти, които характеризират датския дизайн: геометрично ориентирани форми, меки извивки и безпроблемна грация във всеки детайл. Могенс Ласен е смятан за един от най-великите и влиятелни архитекти на страната, който прегръща датския функционализъм - стила на новото време. Интериорните проекти на Ласен са естествено продължение на архитектурния му подход, който се отразява както във формата, така и във функционалността на неговите завършени творения.

Настолната лампа Klampenborg се характеризира с усукана основа, която неусетно продължава в рамка със същата стройна структура. Фасунгата е разположена в средата на рамката и е засенчена от звънчевидния абажур, който закрива източника на светлина, въпреки че фасунгата и абажурът са по-разделени, отколкото при обикновените лампи. Комбинацията от контрастни елементи остава в перфектен баланс помежду си, създавайки израз, който е смел, без да е претенциозен, форма, която предизвиква любопитство, и функция, която е иновативна, но интуитивна. Настолната лампа се предлага в три варианта: с черна лакирана повърхност, с покритие от полирана стомана и с месингово покритие, в зависимост от вашите предпочитания и вида, който искате да придадете на интериорния си дизайн.

Въпреки отделния абажур и цокъл, източникът на светлина е без отблясъци. Абажурът обгръща крушката, така че светлината се отразява от вътрешната страна и след това отново засиява надолу в меко осветление. Превключвателят на лампата има и тристепенна функция за регулиране на яркостта.

Можете да намерите всички варианти на настолната лампа Klampenborg Право тук.