ИСТОРИИ НА FLOS: Parentesi - приказка за магията и диалектиката на дизайна

6 септември 2023
ИСТОРИИ НА FLOS: Parentesi - приказка за магията и диалектиката на дизайна
Връзката е в основата на добрия дизайн - тя е свързана със създаването на неочаквани взаимоотношения между хората, предметите и технологиите. И никоя лампа не илюстрира това по-добре от Parentesi, създадена от Пио Манзу и Ахиле Кастильони и произвеждана от Flos от 1971 г. насам. По случай 50-годишнината на лампата, сега тя е представена в два смели цвята: Тюркоаз и оранжево.

Историята на Parentesi започва с трагичната съдба на младия дизайнер Пио Манзу, който умира преждевременно през 1969 г. Въпреки че Кастильони е бил запознат с работата на Манзу, пътищата им никога не се пресичат. Но благодарение на вдовицата на Мандзу Кастильони се запознава с някои от неговите рисунки и една от тях привлича вниманието му. Това е началото на лампата "Парентези": една проста, но гениална идея.

Чертежът представял цилиндричен контейнер, излъчващ светлина, който лежал на пръчка, свързваща тавана и пода. С помощта на винт контейнерът можел да се завърти на половин оборот и да се движи нагоре-надолу. Това е основата на Parentesi, характеризираща се с желанието на Manzù за простота и икономия на средства и очарованието на Castiglioni от идеята за движение. Заедно с инженерите на Flos те работят за реализирането на тази визия, при която лампата може да се държи на място без използване на винт с помощта на метална тел и триене. Резултатът е лека, достъпна и динамична лампа.

Parentesi беше не само икона на дизайна, но и инструмент за съвместно проектиране. Лампата беше представена в гола опаковка - две пластмасови черупки, създадени в една форма - подход, напомнящ начина, по който Манзу показваше механичните автомобилни части като произведения на изкуството при проектирането на автомобили - включително легендарния Fiat 127. Този подход също така подчертава достъпността и простотата на продукта.

Но историята на Parentesi не е свързана само с дизайна. Става дума и за уважение. Кастильони избира да сподели авторството на лампата с покойния си колега, за да отдаде почит както на интуицията на Манзу, така и на техническите умения, които превръщат лампата в реалност. Това беше благороден жест и напомняне за важността на оценяването на идеите в свят, в който уважението към творчеството често липсва.

За да отпразнуват 50-годишнината на Parentesi, кураторите на дизайна на Flos, архитектите Calvi Brambilla, са използвали въображението на двамата създатели. Те са представили две специални издания в цветовете тюркоаз и оранжев сигнал в знак на почит към Кастильони и Манзу. Това е нещо повече от носталгичен жест - той е пример за продължаващия диалог между майсторите на дизайна, разговор, който продължава вече 50 години.

Лампата Parentesi остава проявление на магията на добрия дизайн и напомняне за това как сътрудничеството между творчески умове може да създаде вечни икони.

Вижте всички лампи Parentesi тук!

Оригинален текст на LAURA TRALDI във FLOS STORIES, брой 4