ИСТОРИИ НА FLOS: Skynest на Марсел Вандерс съчетава технология и поезия

29 юни 2024
ИСТОРИИ НА FLOS: Skynest на Марсел Вандерс съчетава технология и поезия
Творческият и поетичен дизайн на Марсел Вандерс придобива ново измерение със Skynest - последния му дизайн на осветление за Flos. Съчетавайки формална елегантност с техническа иновация, Skynest е едновременно артистичен и изтънчен. С LED лента, вплетена в текстилна тръба, Skynest създава подобна на кошница форма, която е едновременно естетически приятна и технологично напреднала.

Skynest се състои от 24 LED светлинни ленти, покрити с двуцветна текстилна структура. Светлината се излъчва само от бялата страна, докато цветът на тъканта остава видим от външната страна. Комбинацията от различни светлинни елементи с 48 цветни ленти от двете страни вдъхва живот на лампата. Резултатът е ефирно, светлинно присъствие, което е ясно вдъхновено от света на занаятите, но с неочакван технологичен обрат.

Интуитивната идея на Вандерс да използва тъкането като нов източник на светлина е едновременно революционна и изненадваща. Макар че тъкането на абажури е почти стандартно в осветителните тела, вдъхновени от занаятите, промяната в перспективата - превръщането на самата кошница в източник на светлина - превръща Skynest в иновативен дизайнерски елемент. Той създава мост между два свята, които все повече се сближават в нашето съвремие.

Самото име Skynest също е силно символично: то навява спомени за по-ранните шедьоври на Вандерс и извиква образа на плаващо светлинно гнездо - мечтателна и поетична визия. Skynest е и пример за устойчив дизайн. Той е изработен от рециклирана и напълно рециклируема пластмаса (PL). Всяка част се държи на мястото си чрез специални микросъединители и за сглобяването на различните части не се използва лепило. Цялата лампа може лесно да се разглобява за ремонт и подмяна.

Skynest на Marcel Wanders не е просто лампа, а артистична интерпретация на светлината, която прекрасно съчетава традиционната естетика на занаятчийството с модерните технологии и устойчивостта. Този иновативен дизайн вдъхва нов живот на осветлението и вдъхновява със своя творчески и екологичен подход.

Вижте цялата серия Skynest от Flos тук

Оригинален текст от FLOS в FLOS STORIES