Функционално осветление, затворено във визуално изкуство: вижте серията IXA от Artemide

7 март 2024
Функционално осветление, затворено във визуално изкуство: вижте серията IXA от Artemide
Елегантният дизайн се съчетава с гъвкавата функционалност в новата серия осветителни тела IXA, разработена от международното дизайнерско студио Foster + Partners за италианската компания Artemide. Лампите се отличават с уникалната си дизайнерска концепция, в която балансът, равновесието и хармонията са в центъра на всяко решение относно визуалния език на дизайна и функционалното оформление на лампата. При проектирането на IXA Foster + Partners се вдъхновяват от динамичните скулптури на американския скулптор Александър Калдер, които съдържат идеята за елегантно равновесие чрез прецизност и изтънчена изработка. Всяко от различните настолни, подови и стенни осветителни тела от серията има една и съща сферична глава и тънка рамка, като някои от тях са снабдени с противотежест, за да се създаде красиво взаимодействие между лекотата и тежестта в контрастните форми.

Ключов принцип в дизайна на красивата нова колекция осветителни тела IXA е взаимодействието между визуалната естетика на лампите и техните функционални свойства. Благодарение на гениалната комбинация от тежести и противотежести всяка лампа може да се върти по няколко начина, което позволява да се регулират както рамката, така и главата на лампата и да се променя посоката на светлината. Няколко от лампите са оборудвани с вградени димери в главата на лампата. Те ви позволяват да регулирате интензивността на светлината безстепенно нагоре или надолу, което ви дава гъвкавост и контрол върху самото осветление.

Всеки от различните типове лампи в рамките на серията IXA се предлага в три цветови варианта: бял, черен и жълт, всички в красива монохромна цветова гама, която прекрасно подчертава художествения израз на лампата.

Можете да намерите цялата красива серия Право тук.