PH Limited Edition от Louis Poulsen


КУПЕТЕ ТАЗГОДИШНОТО LIMITED EDITION ТУК
(От 1 октомври до 31 декемвриr)

LOUIS POULSEN, LIMITED EDITION

Limited Edition 2023 - PH 2/2 LUNA настолна лампа

PH 2/2 Luna е лимитираната серия за 2023 г. на Louis Poulsen. Първоначално проектирана от Poul Henningsen като нощна лампа, лампата се характеризира с извитата си рамка и красиви детайли. Лампата използва добре познатата и обичана система от три абажура, която Poul Henningsen изобретява през 1926 г. Матираният месинг красиво допълва трите абажура, издухани с уста, а красивото тяло на лампата обгръща светлината, създавайки прекрасен и функционален осветителен обект.

Първоначално моделът е бил по-малък от днешния - висок е само 23 см, но с преиздаването Louis Poulsen увеличава фигурата до 32 см. В същото време е добавена допълнителна функционалност с въртяща се глава, която ви позволява да насочвате светлината на лампата според нуждите си от осветление. И двете актуализации правят лампата по-полезна за съвременния дом.

Както споменахме, лампата първоначално е била предназначена за нощна лампа, но лесно може да се използва и другаде. PH 2/2 Luna е прекрасна на бюрото като декоративен елемент в дневната - но също така и на дълбокия перваз на прозореца и на бюрото в домашния офис.

Купете красивата настолна лампа тук - само за ограничен период от време

Limited Edition 2022 - PH 3/2 Настолна лампа + PH 3/3 Висулка

2022 г. донесе много вълнуващи новости от Louis Poulsen, включително ДВЕ нови лимитирани серии PH в изящна комбинация от опалово стъкло и месинг. Първата в историята лампа PH вижда бял свят през 1927 г., три години след като влиятелният дизайнер Poul Henningsen изобретява емблематичната система от три абажура. По време на своето дългогодишно сътрудничество с Louis Poulsen Хенингсен лансира многобройни издания на PH и оттогава всяка година се пускат лимитирани серии - и 2022 г. не е изключение.
Този път Louis Poulsen подарява на нас, любителите на лампи, две нови лимитирани издания PH: висулка PH 3/3 и настолна лампа PH 3/2 в класически цветови комбинации. Това съчетание на прекрасни, класически материали придава на лампите изключително естетичен и същевременно автентичен ретро привкус, който ги прави колкото декоративни, толкова и практични. Топлите метални нотки на месинга могат да бъдат интегрирани във всеки стил на обзавеждане, където допринасят за спокойна и уютна атмосфера, без да споменаваме атмосферичната светлина. Системата от три абажура е внимателно проектирана, за да осигури меко, комфортно и незаслепяващо сияние, което осигурява цялостен комфорт, а оригиналният долен абажур на висулката PH 3/3 също допринася значително за този комфорт.
Новите лимитирани серии на PH излъчват топлина, уют и несъмнена елегантност благодарение на използването на опалово стъкло и месинг, които с времето придобиват естествена патина, правейки лампите все по-красиви и уникални с течение на времето. Ако искате да запазите оригиналното покритие, можете внимателно да полирате месинга.

Общото между новите лимитирани серии е изтънченият и ексклузивен щрих, осигурен от гравирания подпис на Poul Henningsen. Към изключителността им се прибавя и фактът, че лампите се предлагат само за ограничен период от време, което ги прави желани колекционерски предмети.

Украсете дома си с уникална икона на датския дизайн, която допринася за добрата история, и с невероятно произведение на художественото занаятчийство, което никога не излиза от мода!

Limited Edition 2021 - PH 2/2 “The Question Mark” Настолна лампа

През 1931 г. Poul Henningsen проектира отличителната и декоративна настолна лампа PH 2/2 "Question Mark". Лампата се произвежда до средата на 50-те години на миналия век, а тази година за първи път се връща в обращение - като лимитирана серия, която ще бъде налична само за ограничен период от време.

Подобно на оригиналния дизайн, тази версия се предлага с месингова рамка. Съчетана с абажур от опалово стъкло, лампата има класическо изражение, което се вписва безпроблемно във всеки стил на обзавеждане. Естествено, настолната лампа е с абажур PH 2/2, конструиран по легендарната система от три абажура, разработена от Poul Henningsen през 1926 г. Полупрозрачните абажури имат прекрасна гланцова повърхност и пясъкоструйна вътрешност, която осигурява матово покритие.

PH 2/2 Question Mark остава верен на оригиналния дизайн: дискретният ключ в долната част на основата, елегантната дръжка в средата на рамката, която позволява накланяне на горната част, месинговото покритие и легендарната система с три абажура.


Limited Edition 2020 - PH 2/1 Настолна лампа

От 1 септември 2020 г. отново ще имате възможност да се сдобиете с напълно уникална лимитирана серия на Louis Poulsen. Направете предварителна поръчка на PH 2/1 Table Amber от 1 септември 2020 г. и бъдете един от първите, които ще получат настолната лампа директно у дома.

Лимитираната серия за 2020 г. е емблематичната, невероятно популярна настолна лампа PH 2/1. Дизайнът се връща чак до основите.

Принцип с три абажура, разработен от Poul Henningsen в знак на почит към правилната светлина. По онова време този принцип поставя Хенингсен на картата като един от най-великите дизайнери на светлини в света. Настолната лампа от лимитираната серия се предлага с три абажура от духано италианско стъкло в прекрасен топъл кехлибарен нюанс. Стойката е изработена от естествен необработен месинг, който с течение на времето ще придобие патина, придавайки на настолната лампа напълно уникално изражение. В стойката се намира и превключвателят, точно както беше при първия модел на настолната лампа PH 2/1 преди много години - прекъсвач, който добавя наистина специално докосване.


PH 3/2 Amber Glass Floor Lamp “The Water Pump” – Limited Edition 2019

Louis Poulsen са известни със своите прекрасни лампи с класически дизайн. Работейки в тясно сътрудничество с прочути дизайнери като Арне Якобсен, Вернер Пантон и не на последно място с Поул Хенингсен, те създават уникални лампи, които са не само красиви за гледане, но и излъчват прекрасна светлина.

Всяка есен Louis Poulsen отдава почит на гениалния труд на Poul Henningsen, който се фокусира върху оформянето на светлината, като произвежда необикновена PH лампа по един от съществуващите му проекти. Наред с други продукти са създадени лимитирани серии на настолната лампа PH 3/2 и популярната лампа PH Artichoke. През 2019 г. Louis Poulsen пускат на пазара ексклузивна лимитирана серия на неговата уникална подова лампа PH 3/2 - по-известна като "Водната помпа". Новата версия е с абажури, изработени от ръчно духано кехлибарено стъкло, за да се подчертаят органичните форми на абажурите и прекрасната месингова рамка.

"The Water Pump" е разработена по време на войната и принадлежи към групата лампи, които са "оцелели" от недостига на материали и съкращенията на бюджета, опустошили големия избор от лампи PH на Louis Poulsen по време на войната. Заради накланящото се рамо, което може да се издърпва нагоре и надолу, лампата за четене скоро става известна като "Водната помпа" - име, което се е запазило и до днес.

В по-ранната версия на "Водната помпа" от началото на 40-те години на миналия век превключвателят е монтиран на накланящото се рамо, докато в по-късната версия той е монтиран на кабела. В наши дни превключвателят се намира в края на накланящото се рамо, с красиво гравирани инициали на Poul Henningsen.

За да се подчертае автентичността на лампата и да се създаде изтънчено изражение, основата, рамката и рамото са изработени от необработен месинг. Топлият цвят създава интимна и уютна атмосфера в помещението и върви ръка за ръка с модерния интериор, който продължава да гравитира към металните нюанси. С течение на времето необработеният месинг ще придобие естествена патина, което гарантира пълна уникалност.

Световноизвестната лампа PH е идеалният спътник на тенденциите на нашето време, в което декорирането на дома ви с отличителни дизайнерски лампи със собствена история се превърна в основен елемент. В момента се обръща голямо внимание на класическия скандинавски дизайн, а етикетът "датски модерен" се издига на преден план.
PH 3/2 Настолна лампа – Limited Edition 2018

През 2018 г. традиционната компания за осветление Louis Poulsen пуска на пазара лимитирана серия настолна лампа PH 3/2. Настолната лампа е създадена от известния и влиятелен архитект Poul Henningsen. През целия си живот той работи всеотдайно, за да оформи и създаде "добрата светлина". Неговите проекти са познати и обичани по целия свят и сега се предлагат в ексклузивна комбинация от материали: три абажура, изработени от духано кехлибарено италианско стъкло с рамка от леко матиран месинг.
Превключвателят е вграден в лампата и е поставен в долната част на месинговата рамка - точно над гравираните инициали на Poul Henningsen. Това разположение води началото си от настолните лампи PH от 20-те години на миналия век. Оригиналният детайл и обмислената форма от изключителен материал превръщат настолната лампа от лимитираната серия във вечно произведение на изкуството, което добавя нотка топла елегантност към всяка стая.

PH 3½-3 limited edition висулка - 2017

През 1926 г. PH разработва легендарния принцип на екрана от дърво, а в края на 20-те години на миналия век концепцията е въведена с цветно стъкло. Дизайнът на месинговото окачване първоначално е въведен през 1928 г. Италианското ръчно духано трислойно стъкло в класическите кехлибарени форми е в основата на изключителната топлина и човешкото изражение на висулката. Тъй като стъклото за всяка висулка се произвежда индивидуално, лампите имат леки разлики помежду си. Всяка лампа е уникална и е точно толкова произведение на изкуството, колкото и функционално осветление.


Топлият кехлибарен цвят и гланцът от външната страна на екраните, в съчетание с пясъчноиздуханата матова долна част, осигуряват мека светлина с идеално разсейване. Когато висулката е изключена, тя продължава да играе динамична роля в заобикалящата я среда, тъй като лъскавата повърхност отразява заобикалящата я среда. Окачването от матиран месинг е необработено, за да се гарантира, че с течение на времето ще развие уникална патина, освен ако не бъде полирано.
Кехлибар и месинг

Кехлибар и месинг

Когато през 20-те години на миналия век Луис Поулсен и Поул Хенингсен представят за първи път ръчно духано цветно стъкло, това е опит да привлекат нови клиенти. Тогава фокусът е бил върху топлите и естествени цветове с ясно изразена експресия и прекрасна изработка. Стъклените абажури предлагат предимство, тъй като пропускат част от светлината, като същевременно я насочват нагоре, надолу или в стаята. Това гарантира, че лампите допринасят за цялостното осветление и уютната атмосфера.

Продължаваме да наблюдаваме тенденцията за включване на златистите цветове в скандинавския интериор, особено на нюансите на жълтото - от светло до тъмножълто. Кехлибарените абажури са перфектните спътници на тази тенденция, тъй като цветът има невероятно приканващо въздействие и излъчва топло, спокойно изражение. Златистата светлина от кехлибарените абажури напомня за светлината на свещите - атмосферна светлина, която Poul Henningsen се стреми да пресъздаде в електрическа форма, за да задоволи човешките ни нужди.

Философията на първата светлина - Мислите зад емблематичната лампа PH
През 1907 г. датският дизайнер, архитект, писател и културен критик Поул Хенингсен вижда за първи път електрическата светлина на деня. През 1920 г. половината от всички датски домакинства са оборудвани с електрическо осветление, но той смята, че електрическата крушка създава невъзможна светлина - или е твърде остра, или абажурът отнема по-голямата част от светлината. В отговор на това той започва да разработва абажур, който излъчва светлина с пълен капацитет, без да заслепява, и прекарва по-голямата част от живота си в опитомяване и усъвършенстване на явлението. “It seems as though the strength of light that has been cheaply acquired for us in recent years has cost us the quality, beauty, and truth of our light.” – Poul Henningsen. “Just think about how much fine and precise filigree work and watchmaking could be done by the light of a single flame back in the day.”

Според Поул Хенингсен техниците мечтаели да превърнат нощта в ден - мечта, която той смятал за нехудожествена и погрешна, тъй като човешките същества се нуждаят от денонощен ритъм. “On a winter’s day, when dawn and dusk practically meet at midday, you can have your light on all day – but of course, you don’t want a fluorescent lamp that reminds you of the light of noon on a summer’s day.”
Подобни мисли вдъхновяват Поул Хенингсен да създаде лампа, която намалява количеството на неприятното заслепяване и подобрява електрическата светлина от гледна точка на нуждите на хората.

Според легендата идеята за нова абажурна система му хрумва през 1915 г., когато майка му, писателката Агнес Хенингсен, се отчайва, че не може да се види в огледалото. Тя била изключително суетна и се виждала грозна в студената светлина на електрическата крушка. Липсвало ѝ топлото сияние на петролната лампа. Това поражда желанието му да създаде нови лампи за дома, което го кара да експериментира с различни крушки, рефлектори и абажури. Независимо от мотивите си, Поул Хенингсен е бил завладян от идеята да създаде по-добра светлина.
Poul Henningsen и Louis Poulsen

Poul Henningsen и Louis Poulsen

Poul henningsen прекарва няколко години в работа върху лампата PH. През 1921 г. той изпробва първата си сферична лампа с ламели, а през същата година рисува уличната лампа PH. Няколко години по-късно новопридобитият му опит му позволява да бъде допуснат до изложба за модерно занаятчийство в Париж. Това се случва благодарение на неговите абажури, които разпределят посоката и отражението на светлинните лъчи със забележителна прецизност.

В този момент производителят на лампи Louis Poulsen забелязва дизайна на Poul Henningsen и му възлага задачата да създаде десет различни лампи за изложбата. Лампите са изложени под името "Système PH" и печелят първа награда във всичките шест категории за осветителни тела.

Оттогава насам партньорството им води до създаването на множество класически образци на дизайна. Включително артишокът на Poul Henningsen, PH5 и не на последно място PH Snowball. Въз основа на собствения си опит и нови изчисления за отразяването на светлината Poul Henningsen разработва през 1926 г. лампа с три криволинейни абажура - лампата PH! Лампата е направена така, че да създава еднакъв ъгъл между абажура и светлинните лъчи. Това означава, че пряката светлина не изтича, а се отразява в желаната посока. Самият той описва лампата като чиния, купа и чаша с мащаб 4:2:1.

Оттогава насам Луис Поулсен е представил стотици различни лампи PH под формата на полилеи и стоящи, стенни, таванни и настолни лампи. Всички те са изградени върху една и съща проста система от три абажура.