Compasso d'Oro - най-старата награда за дизайн в света

COMPASSO D'ORO

Най-старата награда за дизайн в света

Фиат 500, скутерът Vespa, пишещата машина Olivetti, оригиналният стол за бобени зърна Sacco и много други. Това може да изглежда като напълно случаен списък с емблематични продукти - но общото между всички тях е, че са спечелили най-старата европейска награда за дизайн: италианската Compasso d'Oro. Повече от 60 години "Златният компас" и Associazione per il Disegno Industriale отбелязват върхови постижения в областта на иновациите, качеството, устойчивостта и естетиката в дизайна, а днес Compasso d'Oro е една от най-престижните награди, които един дизайнер може да получи.
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Какво представлява Compasso d'Oro / Златен компас?</span>

Какво представлява Compasso d'Oro / Златен компас?

Compasso d'Oro означава директно "Златният компас", а Compasso d'Oro е една от най-престижните награди за дизайн в света. Наградата е учредена през 1954 г. от Италианската асоциация за промишлен дизайн (ADI) с цел популяризиране на най-добрия италиански промишлен дизайн и признаване на високите постижения в областта на дизайна. От създаването си Compasso d'Oro се е превърнала в еталон за дизайнери и производители по целия свят.
 
Наградата Compasso d'Oro се присъжда на продукти, проекти и дизайнерски концепции, които демонстрират изключително качество, иновативност и устойчивост. Експертното жури оценява всяка заявка въз основа на редица критерии, които включват оригиналност, функционалност и естетическа стойност. С течение на годините наградата се разширява и включва нови категории като комуникационен дизайн, дизайн на услуги и социален дизайн.
 
Една от отличителните черти на наградата Compasso d'Oro е нейният строг процес на подбор. Журито, съставено от дизайнери, архитекти и други експерти в съответните области, оценява всяка заявка въз основа на редица критерии, които включват техническа иновация, въздействие върху околната среда и социална отговорност. Оценката е задълбочена и безпристрастна, което гарантира, че се признават само най-добрите проекти.

Снимка: Оригинален Fiat 500 по улиците на Рим. Снимка: Jean-Pol Grandmont. Лиценз: Криейтив Комънс 3.0
Спечелването на наградата Compasso d'Oro е значимо постижение за дизайнерите и производителите. Златният компас е доказателство за добрата работа на дизайнера, неговата креативност и отдаденост на качеството - а спечелването на престижната награда се отбелязва не само в Италия, но и по целия свят, тъй като вашият дизайн се превръща в символ на съвършенството на дизайна. Някои от най-известните носители на наградата Compasso d'Oro включват Alfa Romeo Brera и Giulia, скутера Vespa, пишещата машина Olivetti и кафемашината Alessi.
 
Наградата Compasso d'Oro служи и като платформа за популяризиране на стойността на дизайна и неговата роля за подобряване на човешкия живот. На церемонията по награждаването присъстват видни личности от света на дизайна, а наградените дизайни се представят в изложби и публикации. Това излагане помага за повишаване на осведомеността относно значението на дизайна и неговия потенциал за справяне със социалните и екологичните предизвикателства.

Снимка: Пишеща машина Olivetti, проектирана от Nizzoli Marcello. Снимка от Museoscienza.org. Лиценз: Creative Comons 4.0.
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Историята на Compasso d'Oro</span>

Историята на Compasso d'Oro

Основана като награда през 1954 г., наградата Compasso d'Oro е учредена през същата година и има същата цел като германската награда за дизайн iF; да популяризира и усъвършенства техниките за проектиране и нивото на италианския дизайн, но също така да повиши осведомеността за всичко, което Италия е проектирала след войната. За никого не е тайна, че Италия е страна на дизайна. Италианският дизайн се слави от векове и страната е отговорна за някои от най-иновативните и изобретателни проекти, когато става въпрос за мода, интериор и архитектура. Независимо дали се сещате за дрехи, автомобили, лампи или часовници, гарантирано е, че зад някои от най-емблематичните дизайни стои италианец - спомнете си за Gucci, Armani, Versace - Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo - Flos, Artemide, Luceplan - Panerai, Fendi, Breil - ето защо La Rinascente, асоциацията на магазините от висок клас в Италия, дизайнерът Alberto Rosselli и архитектът Gio Ponti са се фокусирали върху разпространението на италианския дизайнерски дух още през 1954 г., когато изобретяват златния компас.

Снимка: Архитект Джио Понти през 50-те години на миналия век с дизайн под мишница. Лиценз: Авторско право остаряло.
Избран е златният компас, който олицетворява естественото съвършенство на природата. Самата награда и логото на наградата се основават на компас, проектиран от Адалберт Грьонингер през 1893 г., за да открие златното сечение в природата - където най-малката част на една линия се отнася към най-голямата част, както най-голямата част се отнася към цялата линия, както се помни от уроците по геометрия.  

От самото начало на времето италианците са проектирали силуети, които са впечатлявали и шокирали останалия свят - от Пантеона в римско време до великите ренесансови художници и от венецианските стъклари до Бруно Сако, който променя автомобилната индустрия, когато сяда в края на високата маса в дизайнерския отдел на Mercedes през 1974 г. Така че за асоциацията на магазини La Rinascente и архитектите беше безсмислено, че италианският дизайнерски щрих ще държи винта във водата - и че италианският дизайнерски щрих ще продължи да се вдъхновява със своя творчески подход.

La Rinascente е домакин на наградите в продължение на десет години до 1964 г., когато Associazione per il Disegno Industriale (ADI), асоциация на индустриалните дизайнери, поема шоуто. Зад ADI стоят, наред с други, братята Кастильони, които ние в Lampmasteren познаваме най-вече от голямото сътрудничество на Ахил Кастильони с Flos. От създаването си досега Compasso d'Oro е присъдена на около 300 дизайна - ето защо това не е награда, която виси по дърветата.Снимка: ADI Design Museum в Милано със златния компас на прозореца вдясно. Снимка: Delo 99, Creative Commons 4.0. Лиценз

Лампи, спечелили наградата Compasso d'Oro

Както вече споменахме, спечелването на "Златния компас" не е лесна задача - затова и списъкът на победителите с лампи е сравнително кратък. През последните десет години само шест лампи от нашата гама са печелили - но това са и лампите, които наистина се отличават в иначе изключително конкурентната област. По-долу ще обърнем внимание на няколкото лампи, които са спечелили на своя дизайнер и производител наградата Compasso d'Oro:
2022 - Колан от Flos на Ronan & Erwan Bouroullec

2022 - Колан от Flos на Ronan & Erwan Bouroullec

Ако има нещо, което наистина характеризира италианския стил на дизайн, то това са игривостта и въображението - и въпреки че дизайнерите, които стоят зад тази лампа, са французи, те успяват да издигнат тази лампа Flos до нещо, което надхвърля националните граници и типичното.

Братята Ронан и Ерван Бурулек вече са работили с Vitra, наред с други, но именно сътрудничеството им с емблематичния италиански производител на дизайнерски лампи Flos им носи наградата Compasso d'Oro.

Те печелят наградата за лампата Belt; лампа, която е вдъхновена от модната индустрия, тъй като наподобява колан. Дългата висулка виси от тавана с големи катарами и лесно можете да си представите как моделът украсява модни магазини и дизайнерски студия от висок клас. Лампата се предлага в няколко нюанса, а ако инвестирате в Belt от Flos, ще се сдобиете с дизайнерско произведение, което ви приканва да се възхитите.

Вижте Belt тук!
2020 - Аранжименти от Flos на Майкъл Анастасиадис

2020 - Аранжименти от Flos на Майкъл Анастасиадис

"Направете своите приготовления", се казва на уебсайта на Flos, докато кликате върху серията лампи, която спечели на италианската дизайнерска марка за осветление още един златен компас през 2020 г.

Когато влезете в сайта, ви питат колко висок е таванът в дома ви, дали искате лампата да виси свободно или над маса и дали искате да имате балдахин за повърхностен монтаж или такъв, който се монтира на тавана. След като въведете данните, ще се запознаете с многото форми, които можете да сглобите. Възможностите са много и комбинациите изглеждат безкрайни.

Трудно е да се обясни какво точно представлява лампата Arrangement Lamp - накратко, това е лампа, която създавате сами, като сглобявате различни геометрични форми - но най-добре е сами да изпитате модела.

Всетете уебсайта на Flos тук, и купете лампите тук!
2016 - OK от Flos на Константин Грчич

2016 - OK от Flos на Константин Грчич

Ако познавате италианския дизайн на лампи, вероятно познавате Ахил Кастильони - а ако познавате Ахил Кастильони, вероятно познавате Parentesi. Някои казват, че не можеш да докосваш класиката, но това са хора, които никога не са виждали лампата ОК.

Със светлинния източник в центъра, висящ на тел, можете ясно да видите, че OK е свързана с Parentesi. Дизайнерът Константин Гърчич е обновил класическия модел на Кастильони с кръгъл, опализиран светлинен източник, който, подобно на оригинала, може да се движи нагоре-надолу по жицата и да се върти. OK се предлага в три красиви нюанса.

Вижте OK от Flos тук!
2016 - Изкачване от Лучеплан от Даниел Рибакен

2016 - Изкачване от Лучеплан от Даниел Рибакен

Създадена през 1978 г. от Рикардо Сарфати, Паоло Ризато и Сандра Севери, Luceplan е известна с дълго и впечатляващо портфолио от лампи, които излъчват индивидуалност, вдъхновение и въображение. Иновативната енергия тече свободно и днес компанията, която стои зад сериите лампи Costanza, Mesh и Illan и други, е една от най-известните италиански дизайнерски марки.

Когато един италиански гигант срещне творческа норвежка душа като Даниел Рибакен, се случва магия. Ascent не е обикновена настолна лампа. В нея няма нищо очевидно и дизайнерът успява да създаде нещо уникално, което стои самостоятелно. Едно преосмисляне на класическата настолна лампа.

Ascent може да се види тук!
2014 - Противотежест от Luceplan на Даниел Рибакен

2014 - Противотежест от Luceplan на Даниел Рибакен

Атмосферата на масата на Luceplan и Даниел Рибакен на церемонията по връчването на наградата Compasso d'Oro през 2014 г. със сигурност е била добра, тъй като норвежкият дизайнер и италианската дизайнерска марка получават златен компас за прекрасния Counterbalance.

Counterbalance е серия лампи, която, както прекрасно подсказва името, използва противотежест, за да балансира главата си от стената, на която е монтирана лампата. Колекцията осветителни тела е с огромен акцент върху малките детайли и можете да кажете, че всеки детайл е обмислен, когато погледнете красивия силует. В допълнение към трите стенни лампи в различни нюанси, лампата се предлага и като подова лампа.

Прегледайте цялата серия тук
2011 г. - Hope by Luceplan от Франсиско Комес Паз и Паоло Ризато

2011 г. - Hope by Luceplan от Франсиско Комес Паз и Паоло Ризато

Смесете Luceplan, Paz и Rizzatto и ще получите експлозивна комбинация. Двамата дизайнери и италианската марка Luceplan доказват това през 2011 г., когато си сътрудничат за създаването на Hope: висящо от тавана парти, което приканва към разговори и дискусии за дизайна и неговото значение. Лампа в духа на Compasso d'Oro.

Лампата използва неръждаема стомана, поликарбонат и лещи на Френел, за да създаде своя уникален израз, и няма друга лампа, подобна на тези, които се намират в серията Hope. Лампата има фантастична светлина, а визуалната лекота не позволява на пищната визия да завладее стаята. Hope се предлага както в малка версия с диаметър 61 сантиметра, така и в голяма версия с диаметър 200 сантиметра.

Вижте Hope от Luceplan тук!