AJ Wall - Красива и класическаAJ WALL - КРАСИВА И КЛАСИЧЕСКА
Върнете се с нас в 60-те години на миналия век. Това е времето на разцвета на Volkswagen Beetle, Rolling Stones са на мода, а мебелите от тиково дърво са навсякъде. Трябва да се върнем чак до 60-те години, защото освен всички тези неща, в центъра на Копенхаген се случваше нещо невероятно. На крачка от централната гара е издигнат първият дизайнерски хотел, който става дом на някои от най-големите икони в историята на мебелите и лампите, включително лампата AJ.
Създава се страхотен дизайнер

Създава се страхотен дизайнер

Арне Якобсен е роден през 1902 г., а през 1924 г. се обучава за архитект. Но във вените на младия Якобсен тече творчество, така че след като се дипломира, през 1927 г. той започва нова специалност в Кралската датска академия за изящни изкуства в Копенхаген. Начинът на мислене на Арне Якобсен е новаторски и е оформен от архитектурния му опит, така че той бързо се превръща в една от амбициозните звезди на училището. Година след дипломирането си той печели награда за проект за Националния музей и това дава тон на обещаващата му кариера в областта на дизайна.

През 30-те години на ХХ в. Арне Якобсен наистина поставя името си на картата, като застава начело на новия стил, известен като международен функционализъм. През следващите години Арне Якобсен проектира редица къщи в Дания и в останалата част на света, като всички те се отличават със семпло, функционалистично и модерно изражение. Градският съвет на Рьодовре, Националната банка и градският съвет на Орхус са икони, създадени от ръката на Арне Якобсен.

Арне Якобсен се пробва и в мебелния дизайн и през 50-те години проектира редица класически мебели, които остават икони и до днес. Мравката е първият стол, проектиран от Арне Якобсен, но след това са създадени безброй модели, които днес красят домовете по целия свят.
Дизайнерският хотел, който стана световноизвестен

Дизайнерският хотел, който стана световноизвестен

Така стигаме до знаковата 1960 г.

Хотел SAS Royal е проектиран от Арне Якобсен като първия дизайнерски хотел в света. Замисълът му е бил да стимулира туризма в Дания, по-специално да я превърне в привлекателна дестинация за американските туристи, които са имали все по-добър достъп до скандинавските страни благодарение на новите самолетни маршрути.

Окото на Арне Якобсен за модерен и елегантен дизайн прониква във всичко в хотела. Емблематичните столове - "Лебед" и "Яйце" - са проектирани за фоайето на хотела и служат като мек контраст на острата архитектура в останалата част на сградата. Стилът прониква в цялата сграда, включително прибори за хранене, нощни шкафчета, завеси и тапети.

Осветлението, разбира се, също беше част от дизайнерската концепция. Оттогава Арне Якобсен заявява, че не е харесвал флуоресцентните лампи, които са били необходими за осветяване на фоайето, затова е вложил допълнителен труд във всички останали лампи, разположени в хотела.
Гаранция за любов към лампата

Гаранция за любов към лампата

Стенната лампа AJ е семпло, но невероятно красиво допълнение към вашия дом. Нуждаете се от перфектните лампи, които да осветят нощното ви шкафче, внасяйки усещане за спокойна елегантност в спалнята ви? Или може би искате да осветите стената в дневната, над дивана, за да осигурите комфортна светлина за четене? Какво ще кажете за две стенни лампи AJ, които да внесат нова и вълнуваща светлина в дома ви, заменяйки класическите висулки?

Лампата е изработена от стомана и цинк и първоначално се е предлагала в черен, бял и светло петролен цвят. Във връзка с 60-годишнината Louis Poulsen пуснаха стенните лампи AJ в седем нови цвята и сега тя се предлага и в тъмнозелено, среднощно синьо, охра, ръждивочервено, патладжан и два нюанса на сивото. Прекрасните нови цветове правят стенните лампи AJ още по-полезни в обикновения дом, независимо дали предпочитате минималистичен или пъстър вид. Ако желаете да имате еднородна визия, лампата се предлага и във варианти за маса и под.

Семплият стил на стенната лампа AJ я превръща в класически, но вълнуващ избор, независимо къде я поставяте. Направете следващия си добър сън много по-комфортен със стенна лампа AJ в спалнята и сънувайте сладки сънища под фантастична дизайнерска лампа. Или пък окъпете зеленчуците си във великолепно сияние на стенна лампа AJ, като използвате няколко от прекрасните лампи над масата за хранене. Без значение къде ги поставяте, ще получите здравословна доза любов към лампите.

Арне Якобсен е проектирал и много други красиви лампи, включително Royal и Bellevue, които също можете да намерите в магазина.  
AJ Wall lamp - A classic

AJ Wall lamp - A classic

Лампите AJ са проектирани като скулптурно и живописно допълнение към декора на хотел SAS Royal през 1957 г., а техните форми и елегантни архитектурни изражения са напълно нови за света на дизайна на светлини. Оттогава Louis Poulsen се занимава с производството на лампите AJ.

В наши дни лампите AJ са едни от най-популярните лампи, защото техният непреходен дизайн се вписва идеално във всеки дом. Независимо дали предпочитате скандинавски, минималистичен интериор, или обичате изпъкващи цветове и живеете на принципа "повече е повече", там има лампа AJ Лампа AJ за вас и вашия дом.
Намерете стенната лампа AJ тук