AJ Table - Създава се икона за дизайн

МАСИЧКА AJ - СЪЗДАДЕНА Е ИКОНА НА ДИЗАЙНА
Върнете се с нас в 60-те години на миналия век. Джон Ф. Кенеди се кандидатира за президент, "Бийтълс" завладяват света с Love Me Do, а жените започват да постигат реален напредък на пазара на труда. В Дания, в центъра на Копенхаген, е построен първият дизайнерски хотел в света, в който се раждат и някои от най-популярните и емблематични лампи и мебели на Арне Якобсен. Именно тези лампи са в центъра на тази статия. По-конкретно настолната лампа AJ

Арне Якобсен - дизайнерът и архитектът

Арне Якобсен - дизайнерът и архитектът

Арне Якобсен е роден през 1902 г., а през 1924 г. се обучава за архитект. Но във вените на младия Якобсен тече творчество, така че след като се дипломира, през 1927 г. той започва нова специалност в Кралската датска академия за изящни изкуства в Копенхаген. Начинът на мислене на Арне Якобсен е новаторски и е оформен от архитектурния му опит, така че той бързо се превръща в една от амбициозните звезди на училището. Година след дипломирането си той печели награда за проект за Националния музей и това дава тон на обещаващата му кариера в областта на дизайна.

През 30-те години на ХХ в. Арне Якобсен наистина поставя името си на картата, като застава начело на новия стил, известен като международен функционализъм. През следващите години Арне Якобсен проектира редица къщи в Дания и в останалата част на света, като всички те се отличават със семпло, функционалистично и модерно изражение. Градският съвет на Рьодовре, Националната банка и градският съвет на Орхус са икони, създадени от ръката на Арне Якобсен.

През 50-те години на миналия век Арне Якобсен се насочва към проектирането на мебели със същата архитектурна форма като неговите сгради. Мравката е първият стол, който вижда бял свят, и до ден днешен остава изключително популярен в цял свят.
Хотелът, който направи революция в датския дизайн

Хотелът, който направи революция в датския дизайн

Така стигаме до знаковата 1960 г. Студената война се очертаваше, САЩ кацнаха на Луната, младежките бунтове се изляха по улиците, а в центъра на Копенхаген - на един хвърлей от централната гара - се появи емблематична и перспективна сграда.

SAS Royal Hotel е проектиран от Арне Якобсен като първия в света дизайнерски хотел. Замисълът му е да стимулира туризма в Дания, по-специално да я превърне в привлекателна дестинация за американските туристи, които имат все по-добър достъп до скандинавските страни благодарение на новите самолетни маршрути.

Окото на Арне Якобсен за модерен и елегантен дизайн прониква във всичко в хотела. Емблематичните столове - "Лебед" и "Яйце" - са проектирани за фоайето на хотела и служат като мек контраст на острата архитектура в останалата част на сградата. Стилът прониква в цялата сграда, включително прибори за хранене, нощни шкафчета, завеси и тапети.
Появява се лампата AJ

Появява се лампата AJ

Осветлението, разбира се, също беше част от концепцията на дизайна. Впоследствие Арне Якобсен е заявил, че не е харесвал флуоресцентните лампи, които са били необходими за осветяване на фоайето, затова е положил допълнителен труд за всички останали лампи в хотела.

Лампите AJ са проектирани като скулптурни и живописни допълнения към декора на хотел SAS Royal през 1957 г., а техните форми и елегантни архитектурни изражения са напълно нови за света на дизайна на осветлението. Оттогава Louis Poulsen се занимава с производството на лампите AJ.

В наши дни лампите AJ са едни от най-популярните лампи, защото техният непреходен дизайн се вписва идеално във всеки дом. Независимо дали предпочитате скандинавски, минималистичен интериор или обичате ярките цветове и се ръководите от принципа "повече е повече", има лампа AJ за вас и вашия дом.
Инвестиция в лампа за цял живот

Инвестиция в лампа за цял живот

Настолната лампа AJ е идеалното допълнение към всеки дом и може да бъде поставена, където пожелаете. Какво ще кажете за бюрото, за да осигурите перфектната работна светлина? Или може би на малка масичка във всекидневната, за да създаде настроение, когато четете книга или прекарвате известно време с телефона си? Можете дори да го поставите на перваза на прозореца, като оставите семплия му, но невероятно красив дизайн да подари на вас и на гостите ви малко дизайнерско преживяване, когато минавате покрай него. Без значение къде ще поставите тази божествена лампа, няма съмнение, че това е класика, създадена да издържи - дори и във вашия дом.

Лампата е изработена от стомана и цинк и първоначално се е предлагала в черен, бял и светло петролен цвят. Във връзка с 60-годишнината Louis Poulsen пуснаха настолната лампа AJ в седем нови цвята, като сега тя се предлага и в тъмнозелено, охра, ръждивочервено, среднощно синьо, патладжан и два нюанса на сивото. Ако искате да постигнете еднородна визия, лампата се предлага и във варианти за стена и под, така че магията на AJ не се ограничава само до масите в дома ви.

Настолната лампа AJ прави точно това, за което е създадена - допринася за красив дизайн на мебелите и допринася за цялостно усещане на луксозния интериор. Но настолната лампа AJ също така представлява чудесен контраст с ретро мебели от тиково дърво, евтин бюфет от Икеа или може би с мебел, която сте си сглобили сами. Така че, без значение дали гледате телевизия в яйцето или в изтърбушен стар фотьойл, настолната лампа AJ е инвестиция за цял живот!
Вижте настолната лампа AJ тук