AJ floor - Избор на непреходна лампа


ПОДОВА ЛАМПА AJ - ВЕЧЕН ИЗБОР
Върнете се с нас в 60-те години на миналия век. От грамофонните плочи звучаха песни на Beach Boys, движението Flower Power беше в разгара си, а известната реч на Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта" отекна в САЩ. В Дания, в центъра на Копенхаген, е издигнат първият дизайнерски хотел в света, в който се раждат и някои от най-популярните и емблематични лампи и мебели на Арне Якобсен. Именно тези лампи са в центъра на тази статия. По-конкретно лампата AJ.

Арне Якобсен прави революция в датския дизайн

Арне Якобсен прави революция в датския дизайн

Арне Якобсен е роден през 1902 г., а през 1924 г. се обучава за архитект. Но във вените на младия Якобсен тече творчество, така че след като се дипломира, през 1927 г. той започва нова специалност в Кралската датска академия за изящни изкуства в Копенхаген. Начинът на мислене на Арне Якобсен е новаторски и е оформен от архитектурния му опит, така че той бързо се превръща в една от амбициозните звезди на училището. Година след дипломирането си той печели награда за проект за Националния музей и това дава тон на обещаващата му кариера в областта на дизайна.

През 30-те години на ХХ в. Арне Якобсен наистина поставя името си на картата, като застава начело на новия стил, известен като международен функционализъм. През следващите години Арне Якобсен проектира редица къщи в Дания и в останалата част на света, като всички те се отличават със семпъл, функционалистичен и модерен изказ. Градският съвет на Рьодовре, Националната банка и градският съвет на Орхус са икони, създадени от ръката на Арне Якобсен.

През 50-те години на миналия век Арне Якобсен се насочва към проектирането на мебели със същата архитектурна форма като неговите сгради. Мравката е първият стол, който вижда бял свят, и до ден днешен остава изключително популярен в цял свят.
Първият дизайнерски хотел в света

Първият дизайнерски хотел в света

Така стигаме до 1 юли 1960 г., когато най-накрая е завършена една специална сграда в датската столица: Първият небостъргач в Дания. Хотел SAS Royal се превръща в емблематична част от силуета на Копенхаген.

SAS Royal Hotel е проектиран от Арне Якобсен като първия дизайнерски хотел в света. Замисълът му е да стимулира туризма в Дания, по-специално да я превърне в привлекателна дестинация за американските туристи, които имат все по-добър достъп до скандинавските страни благодарение на новите самолетни маршрути.

Окото на Арне Якобсен за модерен и елегантен дизайн прониква във всичко в хотела. Емблематичните столове "Лебед" и "Яйце" са проектирани за фоайето на хотела и служат като мек контраст на острата архитектура в останалата част на сградата. Стилът прониква в цялата сграда, включително прибори за хранене, нощни шкафчета, завеси и тапети.
Ражда се икона на дизайна

Ражда се икона на дизайна

Осветлението, разбира се, също е част от дизайнерската концепция. Оттогава Арне Якобсен заявява, че не е харесвал флуоресцентните лампи, които са били необходими за осветяване на фоайето, затова е вложил допълнителен труд във всички останали лампи в хотела.

Лампите AJ са проектирани като скулптурно и живописно допълнение към декора на хотел SAS Royal през 1957 г., а техните форми и елегантно архитектурно изражение са напълно нови за света на дизайна на осветлението. Оттогава Louis Poulsen се занимават с производството на лампите AJ.

В наши дни лампите AJ са едни от най-популярните лампи, защото техният непреходен дизайн се вписва идеално във всеки дом. Независимо дали предпочитате скандинавски, минималистичен интериор, или обичате ярките цветове и се ръководите от принципа "повече е повече", има лампа AJ за вас и вашия дом.
Подова лампа AJ - Поглезете себе си и дома си

Подова лампа AJ - Поглезете себе си и дома си

Облегнете се на дивана, вдигнете краката си и се насладете на чаша горещо кафе. Огледайте дневната си. Какво липсва? Какво ще кажете за една прекрасна, елегантна подова лампа AJ в ъгъла, която да придаде на всекидневната ви допълнителен великолепен щрих на лукс, допълващ всяка мебел?

Подова лампа AJ е зашеметяваща и декоративна лампа, която се предлага в различни цветове, така че за всекиго има по нещо. Класическият дизайн на Арне Якобсен наистина се проявява в тази фантастична лампа, която се предлага и като стенна и настолна лампа.

Подовата лампа AJ сама по себе си е дизайнерска мебел и ще изглежда невероятно до дивана, рафта с книги или може би в гардероба. Както подсказва името, подовата лампа AJ гарантирано ще изглежда фантастично на всяко място, което има под. Това наистина е лампа с очарователна история и тя постига перфектен баланс между препратките към миналото и модерната визия.

Харесвате ли среднощно синьо, охра, ръждиво червено, класическо черно, свеж патладжан, тъмнозелено, семпло бяло или сиво? По-скоро сте класически тип, който не харесва прекалено много цветове, или се впускате в търсене на цветове, които наистина изпъкват? Изборът е ваш, но независимо от това кой цвят ще изберете, подовата лампа AJ е прекрасно допълнение към дома ви, за което със сигурност няма да съжалявате.

Намерете подовата лампа AJ тук

Арне Якобсен е проектирал и много други красиви лампи, сред които Royal и Bellevue, които също можете да намерите в магазина.
Намерете подовата лампа AJ тук