Награди за дизайн iF - вижте наградените лампи тук!

iF DESIGN AWARDS

Вижте лампите, които са спечелили немската награда тук!

Основана през 1953 г., iF Design е световен символ на върховите постижения в областта на дизайна. iF Design е германска институция, първоначално създадена, за да осветява всичко, което е добре проектирано - но днес институцията е също толкова известна с престижната си награда, която се връчва всяка година от жури от експерти. По-долу можете да научите повече за това какво представлява iF - и кои лампи са печелили престижната награда през годините!
Историята на iF Design

Историята на iF Design

На пазара се появява първият Mercedes E-класа, в германската конституция е записано равенството между мъжете и жените пред закона, а на 16 и 17 юни в Берлин на изток от границата се провежда гигантско народно въстание, което обхваща по-голямата част от ГДР и става национален празник до 1990 г. в Западна Германия.
 
Годината е 1953 г. във Федерална република Германия, а последиците от войната все още се усещат - особено в ГДР, но и на запад от Желязната завеса. Германската промишленост, в най-добрия случай в застой, а в най-лошия - бомбардирана, се бори да намери почва както в Германия, така и в чужбина.
 
Шест години по-рано британското военно правителство основава Hannover Messe в една непокътната фабрична сграда в хановерското предградие Лаатцен. Идеята е панаирът да помогне на икономиката и промишлеността да се възстановят след войната - и да превърне Хановер в новия панаирен град, тъй като старият панаирен град Лайпциг вече е в съветската част на Германия.

Хановерският панаир има огромен успех, като хората от цяла Германия посещават панаира, за да покажат нови средства за производство, методи и изобретения - и, което е изключително важно, да създадат институция, която да подкрепя, усъвършенства и прославя дизайна на самите промишлени продукти: така е основан iF e.V. - символ на висококачествен дизайн оттогава насам.

Смята се, че панаирът е бил посетен от над 700 000 души от цял свят.

Снимка: Щандът на Märklin на първото изложение Hannover Messe, 1947 г. Bundesarchiv, Bild 183-2005-0808-508 / CC-BY-SA 3.0
iF e.V. е съкращение от Die Gute Industrieform eingetragener Verein - "Добрият промишлен дизайн, регистрирана асоциация".
 
Идеята беше да се съсредоточи върху дизайна и всичко, което дизайнът може да направи - iF искаше да отпразнува добрия дизайн и iF искаше да разпространи знания за значението на добрия дизайн; за потребителите, за производителите и за обществото. По-късно Die Gute Industrieform се преименува на Industrie Forum.
 
Хановерският панаир и iF започват да привличат международни посетители и скоро репутацията на продуктите с немски дизайн започва да се променя по света. Днес, когато си помислите за нещо, произведено в Германия, вероятно се сещате за изчистени, обмислени линии, издръжливост и прецизност - в края на краищата това е, което характеризира вероятно най-известния германски промишлен сектор от 60-те години на миналия век: автомобилната индустрия.
 
През 50-те години на ХХ век БВП на Западна Германия нараства с почти 8% годишно до 1960 г., а през 60-те години на ХХ век Федерална република Германия възвръща статута си на най-голяма и потенциално най-влиятелна икономическа сила в Европа - нещо, което отчасти може да се отдаде на високото производство и износ на високотехнологични продукти с висока добавена стойност.

Снимка: Хановерски панаир 1947 г. от Хановерски панаир
Какво печелите, когато спечелите награда за дизайн на iF?

Какво печелите, когато спечелите награда за дизайн на iF?

Ако имате достатъчно късмет вашият продукт или марка да спечелят известната награда iF Design, можете да очаквате четири основни неща:

 • Утвърждаване: Вие, вашият дизайн и екипът около вас ще получите най-доброто доказателство, че това, което правите, е правилно.
 • Диференциране: Наградата ви позволява да се разграничите от вашите конкуренти.
 • Възможности за PR: Освен вниманието, което вашият дизайн получава от самото спечелване, вие получавате и много маркетингови материали от iF - а iF ви помага да разпространите информация за вашия продукт!
 • Защита на продукта: Дизайнерската индустрия ще разбере какво сте създали - и следователно ще знае, че сте го направили първи.

  Освен всичко това, разбира се, можете да използвате логото на iF и получавате физически сертификат в матиран алуминий. Победителите се избират във Friedrichstadt-Palast в Берлин на гала вечер, на която всички най-добри дизайнери в света се събират на пищно парти на най-голямата театрална сцена в света.

  Снимка: Фридрихщадт-Паласт, където се намира най-голямата театрална сцена в света. Лиценз: Creative Commons 2.0
 • <font size="+1">2023 – Blade от Light-Point</font>

  2023 – Blade от Light-Point

  Серията лампи Blade от Light-Point, проектирана от Studio F. A. Porsche, получи наградата iF DESIGN AWARD 2023 за своята прецизност, геометрия и изчистени линии. Серията се състои от два цилиндъра, свързани с подвижна, линейна сърцевина, в която важна роля играят интегрираните, но скрити функции. Всички панти и кабели са част от конструкцията и поради това са невидими. Всеки елемент е сведен до основната си функция и присъства по определена причина. Процесът на проектиране не е включвал никакви компромиси и е бил пътуване към реализирането на серия лампи, фокусирани върху изчистен, прост и стилен език на дизайна, съчетан с изключителна ефективност.

  Вижте всички лампи за таван Blade от LIGHT-POINT тук
  <font size="+1">2023 – Ambrosia от Marset</font>

  2023 – Ambrosia от Marset

  Ambrosia е гъвкава осветителна система, която започна като светлинна линия, но се превърна в модулна система, която може да се разширява, за да се адаптира към всяко пространство. Нейният линеен, уникален дизайн, почти плосък светлинен сегмент, е направен модулен и асиметричен, за да създаде мека и изненадваща осветителна система. Проектирана от студио Ciszak Dalmas от Мадрид, ръководено от Андреа Карузо Цишак и Алберто Гоббино Далмас, Ambrosia е носител на наградата iF DESIGN AWARD 2023 и е призната за иновативния си подход към осветлението.

  Вижте пълната гама Ambrosia от Marset тук
  <font size="+1">2022 – Подова лампа Signe Hue Gradiant от Philips Hue</font>

  2022 – Подова лампа Signe Hue Gradiant от Philips Hue

  Получете уникална цветна светлина с наградената с iF DESIGN AWARD 2022 подова лампа Philips Hue Signe gradiant от Philips Hue. Проектиран с минимален отпечатък, продуктът има тънък профил, който го прави по-малко забележим, така че цялото визуално внимание е насочено към самата светлина. Тази уникална подова лампа е идеална за превръщането на вашия хол или игрална зала в жизнена среда, в която светлините танцуват, мигат, приглушават и светят в такт със съдържанието на телевизионния екран. А с динамичните сцени Signe променя градиента на цветовете във всяка сцена, създавайки уникални ефекти, идеални за създаване на желаното от вас настроение.

  Вижте двете подови лампи Signe Hue Gradiant от Philips Hue тук
  <font size="+1">2022 – Squire WiZ Преносима настолна лампа от WiZ</font>

  2022 – Squire WiZ Преносима настолна лампа от WiZ

  Преносимата настолна лампа RGB на WiZ спечели наградата iF DESIGN AWARD 2022, добавяйки богато и ново светлинно изживяване към екосистемата на WiZ. Дизайнерите се фокусираха върху осигуряването на различни, но вълнуващи светлинни изживявания за осветителната среда RGB. WiZ представя светлинния ефект "двойна зона", първият по рода си на пазара, който е възможен благодарение на две независими RGB лампи, които могат да се управляват поотделно, за да създадат уникална светлинна атмосфера. Освен това внимателно разработеният предварително зададен светлинен ефект с двойна зона помага на потребителите да изберат правилната светлина за правилния момент.

  Вижте преносимата настолна лампа Squire WiZ от WiZ тук
  <font size="+1">2021 – Edge от Light-Point</font>

  2021 – Edge от Light-Point

  През 2021 г. Рони Гол и останалите от Light-Point успяха да разнообразят интериора на офиса си в Копенхаген с още един алуминиев панел от престижната институция iF Design. Награденият Edge беше похвален от голямото жури за това, че е отличен пример за философията форма-след-функция. Чудесната серия висулки е определена като най-съвременна от iF, а формата в частност развълнува експертите, които избират кой да спечели наградите. Конусовидната форма гарантира, че повърхността под висулката е перфектно осветена, докато от горната част на лампата се отделя мека, атмосферна светлина. Серията се предлага както като дълъг настолен, така и като кръгъл пендел - а цялата серия се предлага във въглеродно черно или месинг.

  Опознайте всички награждавани модели тук!
  <font size="+1">2020 – Orbit от Light-Point</font>

  2020 – Orbit от Light-Point

  2020 е годината, в която Light-Point за първи път печели наградата за дизайн на iF с чудесния си ORBIT. Именно серията лампи за вътрешно и външно осветление в крайна сметка взе наградата - а iF подчертава, че оптичното стъкло в лампата е това, което прави Orbit толкова специален. Вместо класическо стъкло, датската компания Light-Point е използвала оптично стъкло, подобно на това, което може да се намери в чифт очила - то разпръсква светлината и прави светлинния стълб на лампата по-голям. След като лампата Orbit бъде пенсионирана, тя може лесно да бъде разглобена и използвана отново, тъй като е изработена от чист алуминий и стъкло. Лампата се предлага в широка гама от варианти, като се предлага в черно, бяло и розово злато.

  Вижте цялото семейство Orbit тук!
  <font size="+1">2020 – Sylvestrina от Santa & Cole </font>

  2020 – Sylvestrina от Santa & Cole

  Испанската компания за осветителни тела Santa & Cole създава лампи от световна класа от 1985 г. насам - а през 2020 г. офисът им в Барселона получи престижната алуминиева плоча за създаването на изключителен дизайн.

  Ако познавате вселената на Santa & Cole, знаете също, че испанската компания за осветление винаги е създавала лампи, които излъчват топлина и комфорт - и наградената Sylvestrina не е изключение. "Лампата Sylvestrina отива на различни места", пише журито от iF Design за преносимата лампа, като подчертава, че тя не разчита на кабели, за да осветява заобикалящата я среда. Дизайнерите от Барселона Енрик Сориа и Жорди Гарсес наистина са създали лампа, която излъчва чувство за сигурност в своето сияние, което е точно като това на старите маслени лампи.

  Вижте Sylvestrina тук!
  <font size="+1">2019 – Luisa от Prandina</font>

  2019 – Luisa от Prandina

  Ако познавате Прандина, знаете също, че има една дисциплина, в която те са отличници - стъкларството. Компанията за лампи е основана от италианеца Серджо Прандина, който експериментира с нови производствени методи и нови форми чрез духане на стъкло с уста - и именно стъклен продукт в крайна сметка печели на Прандина престижната награда iF Design Award.

  Luisa е синтез на традиция и технология, казва журито на iF Design за наградената лампа - и освен синтез на традиция и технология, лампата е и синтез на италианската и испанската история на дизайна. Лампата е създадена от Prandina, но е проектирана от испанската Gauzak - агенция за продуктов дизайн с дълго и впечатляващо портфолио от лампи. Лампата се предлага в пет различни покрития от стъкло и метал, както и като висяща и настолна лампа.

  Вижте всички модели тук!