Награди за дизайн

В продължение на много години най-големите списания за дом и дизайн в страната отличават дизайна, който е направил нещо специално в своята област, с престижните награди за дизайн. Най-доброто от датския дизайн се отбелязва във вечер на празник и радост във въздуха, когато всички с нетърпение очакват да чуят кой ще бъде обявен за най-добър на годината в съответните категории. Церемонията по връчването на наградите е витрина на датския дизайн и свидетелство за творчеството, което съществува в Дания.
 
Наградите за дизайн се провеждат за първи път през 2013 г. и оттогава са ежегодно събитие. Церемонията по връчването на наградите признава и отбелязва най-доброто в областта на дизайна, а наградите се присъждат в категориите "Дизайнер на годината", "Творчество на годината", "Мебел на годината", "Дизайн на годината", "Завръщане на годината", "Лампа на годината", "Зелена идея на годината" и "Иновация на годината".
 
Победителите в Датските награди за дизайн се избират от жури, съставено от експерти и професионалисти в областта на дизайна и архитектурата. Журито оценява представените предложения за дизайн въз основа на редица критерии, сред които оригиналност, функционалност, устойчивост и естетика. Наградата е признание за творчеството и майсторството, необходими за създаването на красиви и функционални дизайнерски обекти. Тя е и начин да се подчертае значението на датския дизайн на световната сцена и да се покаже, че Дания все още е водеща нация в областта на дизайна и архитектурата.
 
Датските награди за дизайн са събитие, което всички любители на дизайна трябва да очакват с нетърпение. Това е възможност да се види най-доброто от датския дизайн и да се отпразнуват талантливите дизайнери и творци, които превръщат Дания във водеща страна в областта на дизайна. По-долу можете да видите всички лампи, които са печелили през годините.

Победоносните лампи

Награда за дизайн за 2023 г.

Съдиите описват тазгодишната лампа като дизайн, който може да има визуални прилики с предишни концепции, но се усъвършенства и оптимизира в съответствие със съвременната естетика и наличните в момента технологии. Лампата е практична и решава специфични нужди от осветление, като може да насочва светлината точно в желаните посоки, като същевременно е регулируема с функция за затъмняване, за да се адаптира към различни ситуации. Тя излъчва усещане за скромност, съсредоточеност и завършена елегантност и представлява честност и искреност, които надхвърлят съществуващото.

Вижте всички лампи от серията MS на Mette Schelde за Fritz Hansen тук

Награда за дизайн за 2022 г.

Лампа на годината през 2022 г. е прекрасната OneLine, проектирана от Kasper Kjeldgaard за Fritz Hansen. Тънката, ефирна лампа спечели както заради функционалния си дизайн, така и заради зашеметяващата си естетика - и ако видите лампата OneLine на живо, лесно ще разберете защо е спечелила. Налична в три нюанса, лампата може да се върти на 360 градуса, за да осветява точно това, което искате.

За да научите повече, можете да видите и трите цвята, в които се предлага OneLine, тук!

Награда за дизайн за 2021 г.

През 2021 г. датската дизайнерска компания Louis Poulsen вдигна трофея на наградите за дизайн за сътрудничеството си с дизайнерката Анна Бойсен за красивия Moonsetter. Проницателният читател вероятно ще забележи, че Moonsetter звучи познато - а ако сте гледали телевизионната програма "Следващата класика на Дания" по DR, вероятно знаете, че Moonsetter спечели конкурса на програмата през 2020 г. и наистина се превърна в следващата класика на Дания, когато Louis Poulsen я произведе. Ако искате да научите повече за лампите, които са "известни от телевизията", можете да прочетете нашата статия за известните лампи тук!

Вижте Moonsetter тук!

Награда за дизайн за 2019 г.

Няма съмнение, че атмосферата на масата на Луис Поулсен и Кристиан Флиндт е била оживена, когато е било обявено, че зашеметяващата им стенна лампа Flindt е спечелила трофея - и въпреки че датската дизайнерска компания Louis Poulsen е печелила награда за дизайн и преди, вторият път е не по-малко тържествен. Красивата външна лампа се предлага в множество размери и варианти.

Flindt може да се види тук!

Награда за дизайн за 2018 г.

Прост, минималистичен силует, добра светлина и балансирана и прецизна естетика. Не е нужно много, за да разберем защо Мууто и Йенс Фагер спечелиха наградата за дизайн за 2018 г. за своята изящна лампа Tip. Лампата се предлага като настолна, подова и стенна лампа и се предлага в сиво, бяло и меднокафяво.

Вижте всички варианти на Tip тук!

Награда за дизайн за 2017 г.

Когато през 2017 г. Yuh се появи в магазините за лампи, това беше революция в дизайна, която в много отношения нарушаваше традициите в дизайна, но и ги спазваше. Yuh, произнасяно "You", се отличава с красив въртящ се абажур и невероятно изчистен и прецизен дизайн, който със сигурност ще радва зрителя години наред. Зад лампата стои дизайнерското дуо Gamfratesi и Louis Poulsen.

Вижте Yuh тук!