Пестене на енергия


8 СЪВЕТА ЗА ПЕСТЕНЕ НА ЕНЕРГИЯ

Като цяло пазаруването, отоплението на дома, производството на топла вода и не на последно място включването на електричеството са по-скъпи. В момента всички правим каквото можем, за да пазаруваме по-икономично и да пестим електроенергия, така че да не боли прекалено много портфейла ни. Ето защо събрахме 8 съвета, които ще ви помогнат да спестите малко повече електроенергия при осветлението на дома си, за да не губите от сметката си за ток!01
СМЕНЕТЕ КРУШКИТЕ СИ С НАЖЕЖАЕМА ЖИЧКА
Знаете ли, че приблизително всеки втори човек има в дома си крушки с нажежаема жичка? Един от най-добрите съвети е да направите преглед на крушките си и след това да замените крушките с нажежаема жичка с LED крушки. Светодиодните крушки имат ниска консумация на енергия и следователно изискват много по-малко енергия за нагряване и създаване на същата светлина в помещението. С LED крушките имате и възможност да избирате от различни цветови температури и нива на яркост, така че да настроите правилното осветление и настроение в стаята.

Освен това светодиодните крушки са и дълготрайно решение, тъй като техният живот е между 15 000 и 50 000 часа, което се равнява на приблизително 17 години при осемчасова употреба всеки ден от годината в сравнение с крушките с нажежаема жичка, чийто живот е около 1 000 часа. Следователно светодиодните крушки са по-екологично решение, тъй като издържат 15 пъти по-дълго от традиционните крушки с нажежаема жичка, и всъщност можете да спестите до 78% процента, като замените крушките си с нажежаема жичка със светодиодни, които също така използват 4-5 пъти по-малко енергия от халогенните крушки. С LED крушка получавате по-икономично и енергийно ефективно решение с повече функции и по-дълъг живот. Какво да не обичате?

Разгледайте нашата широка гама от LED крушки тук!


02
ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРЕНОСИМИ ЛАМПИ
За да спестите малко повече електроенергия, можете да се възползвате и от преносимите лампи, които могат да ви осигурят идеалното осветление, без да се притеснявате за сметките си за електроенергия. Едно от предимствата на преносимите лампи е, че те са изключително енергоспестяващи с ниската си консумация на енергия благодарение на вградената акумулаторна батерия, която може да съхранява много енергия, и не е необходимо да бъдат постоянно свързани към източник на захранване. Следователно можете да изберете да зареждате светлините си в часовете от деня, когато електроенергията е по-евтина, така че да не се налага да се чувствате виновни, че ги оставяте включени по средата на деня или вечер, когато електроенергията също може да е скъпа.

Нещо повече, много преносими лампи имат вградена функция за намаляване на светлината, така че ако можете да живеете с малко по-малко светлина, можете лесно да спестите още повече пари, тъй като намалената светлина по-малко изтощава батерията.

Вижте всички наши страхотни преносими светлини тук!

03
ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ МАКСИМАЛНО ОТ ДНЕВНАТА СВЕТЛИНА
Звучи просто, но въпреки това е вярно. Ако се възползвате от естествената светлина през деня, не е необходимо да включвате много светлини. Разбира се, това става по-голямо предизвикателство през зимата, тъй като дните стават все по-къси и дневната светлина е все по-малко. Тук обаче можете да сведете до минимум използването на лампите и да използвате абсолютно необходимото осветление само на няколко места, където трябва да се съсредоточите; например на кухненския остров, когато готвите, или на бюрото или масата за хранене, когато работите или помагате с домашните. Оставете всички останали ненужни източници на светлина изключени и използвайте само най-необходимото осветление на най-важните места.

Друг чудесен начин да се възползвате максимално от дневната светлина е използването на слънчеви лампи! Със соларните лампи можете да използвате природните ресурси на Земята и да зареждате соларната клетка, използвайки слънчева светлина чрез малката батерия в горната част. Когато включите светлината вечер, тя използва енергията, която е била заредена в батерията през деня, така че не е необходимо да използвате електричество за тази светлина. Следователно соларните лампи са изключително екологично, енергоспестяващо и най-важното - икономично решение, което не се отразява на сметката ви за електроенергия.

Соларните клетки са и изключително интелигентни за външно осветление, тъй като по-голямата част от тях се включват сами, когато усетят, че вече не се зареждат от слънцето. По този начин не е необходимо да се притеснявате за таймери или ръчно включване, когато се стъмни.

Вижте пълната ни гама от различни соларни лампи тук!

04
ИЗКЛЮЧВАТЕ ОСВЕТЛЕНИЕТО, КОГАТО ИЗЛИЗАТЕ ОТ СТАЯТА.
Оставяйте осветлението включено само в стаите, в които сте отседнали вие и вашите близки, и го изключвайте веднага щом си тръгнете. Изключването на осветлението е друг прост, но много ефективен съвет за намаляване на сметките за електроенергия. Като изключите пет крушки в къщата, когато не ги използвате, можете да спестите много пари всяка година! Ето защо е добър навик да гасите осветлението, когато напускате стаята, тъй като не винаги знаете със сигурност кога ще се върнете.

05
ПРЕЦЕНЕТЕ ДАЛИ ДА ИНВЕСТИРАТЕ В ИНТЕЛИГЕНТНО ОСВЕТЛЕНИЕ
По правило интелигентното осветление консумира повече енергия от класическото осветление. Затова преценете дали има смисъл да замените целия си арсенал от осветителни тела с крушки, свързани към мрежата.

От една страна, те консумират повече енергия, когато са включени, и продължават да консумират енергия, когато са изключени, тъй като винаги използват енергия, за да разговарят с мост, Wi-Fi или Bluetooth - но от друга страна, инвестирането в умни крушки за най-често използваните помещения в дома ви може да помогне на тези, които не винаги помнят да изключват осветлението, и може да бъде по-енергийно ефективно в дългосрочен план.

Малките програмируеми крушки могат да бъдат настроени да се изключват сами, когато напускате имота или когато слънцето изгрява - а с различни допълнителни устройства можете да настроите сензори, които да помогнат на дома ви да изключва осветлението, когато не се нуждаете от него. Например сензор за движение или сензор за налягане може да изключи осветлението, когато напускате стаята или си лягате.

Може да проучите колко енергия използват различните решения за интелигентно осветление и след това сами да решите дали това има смисъл за вас и вашия дом.

Вижте нашата гама от интелигентно осветление тук!

06
ДА НАСТРОИТЕ ИЛИ ЗАМЕНИТЕ ВЪНШНОТО СИ ОСВЕТЛЕНИЕ
Направете оценка на външното си осветление! Може би сте се фокусирали повече върху вътрешното си осветление и промените, които можете да направите, за да пестите електроенергия там, но определено си струва да погледнете и външното си осветление. Добре е да отложите включването на външното осветление с един час, така че то да се включва само когато е напълно тъмно. Можете също така да обмислите възможността светлините да осветяват външните площи за ограничен период от време, а не постоянно, като по този начин ще спестите повече енергия. Можете също така да използвате външни лампи със сензор, така че светлината да се включва само когато е абсолютно необходима и да се изключва автоматично, когато не е необходима.

Вижте пълната ни гама от външни осветителни тела със сензори тук!

07
СЛЕДИТЕ ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА В ПРИЛОЖЕНИЯТА
В днешно време можете да намерите приложение за всяка нужда, така че естествено можете да намерите и приложение, което показва различните цени на електроенергията по часове. По този начин можете да следите внимателно кога електроенергията е най-евтина, за да можете да извлечете максимална полза от парите си. Лесно е да се увлечете от това колко всъщност можете да спестите, а намирането на най-подходящото време за използване на електроенергия може да бъде лесна задача.

08
СЪЗДАЙТЕ ЗАЕДНО ДОБРИ НАВИЦИ
Един от най-важните фактори за спестяване на електроенергия в дългосрочен план са добрите навици, които създавате заедно в домакинството си! Колективна отговорност е, когато в дома има няколко души, да не забравяте да пестите електроенергия, като изключвате осветлението в стаята, в която вече не пребивавате, или да се уверите, че не включвате осветлението, когато минавате през коридора или когато трябва бързо да вземете нещо от стаята си. След това дайте на семейството си награда за пестене на електроенергия месец след месец като символ на добрите навици, които сте създали и поддържате заедно!