Как да украсим дома си със светлини?КАК ДА УКРАСИМ ДОМА СИ СЪС СВЕТЛИНИ?


At Lampemesteren, we experience on a daily basis how difficult it can be to find the lighting that suits your wants and needs. You fall in love with a lamp and buy it, but at home it doesn't look anything like you imagined. If you recognize this and nod in agreement with the despair of finding the right light for your home, here are a few rules of thumb to help you make the right decision!
Проектирайте стаите си на "светлинни слоеве"
В дизайна на осветлението работим с концепцията за "светлинни слоеве", която с други думи представлява концепция за проектиране с множество светлинни източници, които осигуряват различна светлина в стаята. Когато наслоявате една стая, работите с околна, разсеяна околна светлина, зони с по-директна функционална светлина и допълнителни точкови светлинни точки.

Дифузната околна светлина е светлината, която обгръща цялото помещение. Тя може да идва от прозорци, осветени стени, които отразяват светлината, или лампа, при която източникът на светлина е екраниран и лампата излъчва светлина във всички посоки.

Зоните на директна функционална светлина са по-големите повърхности и места в помещението, които са по-осветени от останалата част на помещението. Например, може да искате да я поставите над кухненски плот, маса за хранене или в кът за четене.

Стопни светлини се създават, когато в тъмни зони се поставят малки източници на светлина. Това може да бъде малка настолна лампа в система от рафтове, свещи на перваза на прозореца или единична висяща лампа в ъгъл, където източникът на светлина е видим.

Положително се стимулираме, когато използваме и трите вида осветление в едно и също помещение. По-долу сме посочили няколко примера, които демонстрират многопластов интериорен дизайн.
Извършете бърза оценка на осветлението преди покупка
Извършването на 100% точни изчисления на осветлението е сравнително сложно и не е нещо, което можете да направите без подходящите инструменти. Въпреки това е възможно да се направи бърза приблизителна оценка на това дали дадено осветление ще осигури желаното количество светлина.

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е светлинният поток на лампата. Можете да го намерите в техническите спецификации на лампата. Тук стойността "лумен" (съкратено lm) описва количеството светлина. Ако знаете само светлинния източник (крушка), който ще използвате, можете да намерите лумена на светлинния източник в техническите спецификации на светлинния източник.

Ако използвате халогенни източници на светлина, можете да приемете приблизително следното:
15W = 140 лумена
25W = 250 лумена
40W = 470 лумена
60W = 800 лумена
75W = 1050 лумена
100W = 1520 лумена

В допълнение към лумените трябва да знаете какви са вашите нужди от осветление. Дали искате осветление на задачите или уютна подсветка в предвидената зона? Съществуват спецификации, които могат да ви насочат колко светлина е "осветление за задачи", например. Тези спецификации се дават в единицата лукс (съкратено lx). Луксът е единицата за лумен/m2.

Работно осветление = приблизително 500 lx
Общо осветление на затъмнена стая = приблизително 200 lx


Като последна подробност, трябва да знаете размера на помещението или размера на повърхността, в зависимост от това дали искате да изчислите светлината за маса за хранене, например, или може би за дневната като цяло.

След като знаете светлинния поток (lm) на лампата, нуждите си от осветление (lx) и размера на площта, която трябва да бъде осветена (m2), можете да използвате формулата по-долу, за да изчислите напред-назад и да определите коя лампа или колко лампи са ви необходими за конкретните нужди.

lm = lx * m2
За по-голяма яснота изчислихме два примера:

Дневна
Имате дневна с площ 20 m2 и бихте искали да имате общо осветление на помещението от около 200 lx, така че можете да използвате формулата, за да изчислите колко лумена са ви необходими. Изчислението ще изглежда по следния начин:

200 lx * 20 m2 = 4000 lm

Това означава, че са ви необходими 4000 lm, за да осветявате правилно вашата всекидневна. Тези 4000 лм могат лесно да бъдат разпределени между няколко лампи. Ако следвате съвет номер 1, би било добре да разпределите 4000 lm между различни видове източници на светлина. Например можете да имате стъклена висяща лампа, която разпръсква светлина на всички страни, с приблизително 1500 lm, настолна лампа в библиотеката с приблизително 300 lm и две подови лампи с приблизително 1100 lm всяка.Масата за хранене
Ще искате да знаете колко лампи са ви необходими, за да осветите правилно масата за хранене. Вашата маса за хранене е с площ приблизително 2 m2 и на масата за хранене искате добро осветление за задачи от приблизително 500 lx. Изчислението при този сценарий би изглеждало така:

500 lx * 2 m2 = 1000 lm

Това означава, че лампата или лампите заедно трябва да осигуряват светлинен поток от 1000 lm. Дали той е разпределен между три лампи с приблизително 300 lm или само една лампа с приблизително 1000 lm, е без значение за това дали нуждите ви от осветление са удовлетворени.
Направете така, че стените да отразяват светлината и да повдигат помещението
Третият съвет всъщност е много прост, но вероятно е нещо, за което повечето хора не се замислят. По принцип всички повърхности отразяват определена част от светлината, която попада върху тях. Светлите повърхности отразяват повече светлина, отколкото тъмните повърхности. Белите повърхности, независимо дали са матови или гланцови, отразяват повече от 90 % от светлината, която попада върху тях. Това дава чудесна възможност да използвате по-големи, светли повърхности като източници на светлина в помещението.

По-конкретно, можете да създадете спокойна индиректна светлина, като осветите стените, вместо да мислите, че трябва да осветите дадена зона. Например, ако имате тъмен ъгъл във всекидневната си, е добре да изберете подова лампа, която осигурява светлина нагоре (up-light). По този начин ще се използва както светлата повърхност на тавана, така и двете околни стени. По този начин стаята ще стане по-голяма, без да ви заслепява. В същото време ще избегнете създаването на прожектор надолу в ъгъла, което бихте изпитали с лампа само с низходяща светлина (down-light).

Едно по-модерно решение, което също работи с непряко отразена светлина, е да се използват прожектори за повърхностен монтаж, които са наклонени, за да фокусират светлината директно върху стените. Това може да бъде добро решение в тесен коридор, тъй като ще отвори ширината на коридора, без да заслепява или изпълва помещението по какъвто и да е начин.