Известни лампиИЗВЕСТНИТЕ ЛАМПИ


В Lampemesteren разполагаме с богатство от световноизвестни, емблематични и класически дизайни от цял свят, които са издържали проверката на времето, придобили са култов статус и продължават да намират своето място в домовете по целия свят - но как те стават толкова известни и обичани от поколения и национални граници? Разбира се, изключителният дизайн, изключителната изработка и изисканите материали говорят сами за себе си - но днес имаме съвсем нов начин да разпространим информацията за уникалния дизайн. Аудиовизуалните медии са оставили своя отпечатък върху 21-ви век, като по-специално развлекателната индустрия създава повече съдържание от всякога, така че седмица след седмица се запознаваме с обикновени хора, които могат да пеят, рисуват, пекат, проектират мебели и много други. Именно тук програма като "Следващата класика на Дания" от телевизията се превърна в огромен хит, давайки на хората възможност да разберат как петима невероятни дизайнери на мебели се опитват да създадат класика, която има потенциала да се превърне в световен успех - и именно за проектите от тази популярна програма ще научите повече в тази статия!

MOONSETTER - ANNE BOYESEN

Освен че спечели наградата "Следващата класика на Дания" през 2020 г., скулптурната лампа Moonsetter получи награда за дизайн за "Лампа на годината" през 2021 г. Moonsetter обаче е нещо повече от красива подова лампа. Тя действа като светеща скулптура, която завладява помещението и придава стилен и елегантен вид. Простата, но изключителна лампа от хромиран алуминий има въртящ се диск, който отразява светлината от вградения LED източник на светлина. Дискът може да се върти на 360° около собствената си ос и има две различни покрития на страните. Бялата страна излъчва мека и разсеяна светлина в стаята, а хромираната страна отразява светлинните панели за напълно различен вид.

Това, че Moonsetter е родена класика, е видно от факта, че самият Louis Poulsen се съгласява да си сътрудничи с Boysen в производството на красивата лампа. Първоначално 100 екземпляра Moonsetter бяха пуснати в датските магазини от октомври 2021 г., последвани от друга ограничена серия от 100 лампи, всяка със собствен сериен номер. Едва след това Moonsetter беше пусната в масово производство.

Вижте красивата подова лампа Moonsetter тук!

MUSLING - AHM&LUND

Стилният Musling спечели първо място в категорията "Лампи". След приключване на програмата Ам & Лунд, дизайнерите, които стоят зад лампата, започнаха сътрудничество с Фриц Хансен, които избраха да пуснат в производство красивата висулка.

Лампата развълнува съдиите; "Сякаш сте я виждали и преди, но не сте я виждали. На първо място ви поразява колко красиво е направена, а след това фактът, че може да прави нещо - може да се регулира - можете да промените малко разпространението на светлината и е наистина добре замислена." Те се съгласиха, че лампата е невероятно убедителна; "В много отношения е невероятно добре изработена лампа, наистина добре завършена и с фантастична идея, така че и ние бяхме много развълнувани от нея.".

По отношение на формата дизайнерите позволяват на светлината да направлява дизайна на лампата. Това е довело до някои вълнуващи препратки към класическия дизайн, като в същото време лампата е напълно собствена. Дизайнът на лампата е вдъхновен от черупките в природата и крие в себе си скъпоценен камък - светлината! Когато черупката е затворена, тя излъчва общо взето приятна светлина на 360 градуса в стаята. Когато се отвори леко, тя образува конус от светлина над масата за хранене, без да заслепява.

Вижте невероятната лампа Musling в два размера тук!

CALEO - RIKKE FROST

"Следващата класика на Дания" е програма, в която петима талантливи дизайнери се състезават в шест различни категории дизайн. Наред с други неща, бяха интерпретирани фотьойлът, диванът и не на последно място лампата, а в рамките на всяка категория беше намерен победител. Една от задачите беше да се създаде красива лампа, която може да се окачи над масата за хранене. В Дания вече има световноизвестни лампи от PH, Le Klint и Verner Panton, така че трябваше да се запълнят големи обувки. Въпреки трудността, нивото беше високо и Рике Фрост зае чудесното второ място за своята Caleo.

Нейната лампа има потенциала да се превърне в истинска класика - нова интерпретация на абажура. Тя е наречена "Caleo", което е латинската дума за "подчертавам" и се отнася до кафявите маркировки, създадени на ръка, които подчертават гънките на лампата. Съдиите бяха много ентусиазирани от висулката, като я описаха като "Безумно красива. Много е хубаво с гънките и начина, по който сте ги подредили, така че да се усети по-добре къде се прекъсват. А когато върху него има светлина, той наистина се проявява. Наистина е убедителна". Въпреки краткото време за изпълнение на задачата, Рике успя да създаде иновативна лампа, която едновременно включва познатите елементи на Le Klint.

В ежедневието си тя ръководи компанията Rikke Frost Design, където е работила с компании като Tempur, Skagerak, Warm Nordic, Cane-Line, а сега може да добави и Le Klint към списъка. След програмата Le Klint реши да пусне лампата в производство и да добави два по-малки висулки към серията. Красивите плисета са сгънати на ръка и излъчват високо качество - тя лесно се вписва в гамата на Le Klint, която е известна с плисетата и качествената си изработка. Висулката е изработена с голямо уважение към традиционния датски дизайн и е изключително декоративна лампа - както когато е включена, така и когато е изключена. Висококачественото изражение е допълнено с ленен шнур и метално окачване в бронзов цвят. Елегантно, ексклузивно, красиво и не на последно място - класическо!

PATRONE - THORUP COPENHAGEN

В допълнение към първото и второто място в програмата, състезателят Каспър Торуп има успех и в осветлението. Но не с класическия си от програмата, където той също показа известен талант в дизайна на лампи.

През 2017 г. Каспер създава своя собствена марка мебели под името Thorup Copenhagen. С последователно стилно изразяване, сурови материали и минималистично мислене, той създава мебели със смела перспектива към скандинавския дизайн. През 2019 г. той разширява колекцията си с изчистения и семпъл Патрон. Цилиндричният пендел предлага минималистично изражение с индустриален вид и фокус върху функционалността.

Тънкият дизайн ви позволява да окачите висулката в малките кътчета на къщата - поотделно или в клъстер на различни височини за красиво естетическо изражение. Висулките се предлагат както в черно, така и в месинг, което лесно се вписва в актуалните тенденции.

Какво е класически дизайн?

Какво е класически дизайн?

В Дания сме известни с наследството си в областта на дизайна, което включва безброй класики. Терминът "класика" се използва широко, когато става въпрос за дизайн, мебели и интериор, докато концепцията е уникална за програмата "Следващата класика на Дания". Според речника на датския език класиката се определя като "художествено или занаятчийско творение, което се счита за високо и трайно качество или за типичен представител на определен жанр или стил" Никой не може да знае, когато дадена мебел, лампа и т.н. е проектирана и произведена, дали ще се превърне в класика. Но като използвате непреходни елементи и ги комбинирате с нещо съвременно, можете да създадете нещо, което може да се превърне в класика - само времето ще покаже дали сте го направили правилно.

Един от най-добрите и най-очевидни примери за класика е лампатаPH на Poul Henningsen. Въпреки че дизайнът е на почти 100 години, характерните абажури днес са по-популярни от всякога, като все още красят безброй домове по целия свят. Като говорим за класика в осветлението, със сигурност си заслужава да споменем лампата Flowerpot на Вернер Пантон. Лампата е вдъхновена от революцията на силата на цветята през 60-те и 70-те години на миналия век и днес се произвежда от &tradition. Със своите два кръгли абажура, обърнати един към друг, лампата Flowerpot отдавна е доказала своята стойност на класика, която се вписва в днешния модерен интериорен дизайн също толкова добре, колкото и в цветните, щастливи 60-те и 70-те години.

Ние се фокусираме върху качеството и издръжливостта в много различни параметри: изработка, материали и не на последно място дизайн. Ако един продукт трябва да се превърне в класика, трябва да можете да го гледате дълго време. Затова качеството трябва да е на най-високо ниво, ако искаме продуктът да има потенциала да се превърне в следващата класика на Дания.